ĐILAS: „Vlast u Srbiji priča bajke, a zemlja propada“

ĐILAS: „Vlast u Srbiji priča bajke, a zemlja propada“

18 januara 2014

Dragan ĐilasLider DS Dragan Đilas zatražio na sednici GO podršku za svoj rad i poručio da ne vodi stranku koja će biti uz „takozvanog reformatora i modernizatora Vučića“.

Kako navodi, on vodi DS koja veruje da može da pobedi SNS i Vučića i sa te pozicije menja državu.

Đilas je na sednici Glavnog odbora u Novom Sadu naglasio da nije tražio jedinstvo oko predsednika stranke, već politike koju će DS da zauzme. On je pozvao članove GO da se svi koncentrišu na izbore za Skupštinu grada Beograda.

„Tražio sam ne jedinstvo oko predsednika, već oko politike, koji je to pravac stranke i da ga se svi držimo. Siguran sam da su mnogi očekivali govor sa mnogo naboja i teških reči, ali DS nije nas 500, već i oni koji za nas glasaju“, rekao je Đilas i poručio da je njegova obaveza da uveri građane da je stranka koju vodi najbolje što građani imaju.

Đilas je apelovao na jedinstvo, na donošenje odluke o politici stranke, istakavši da većina ima pravo na donošenje odluka, ali da to ne znači da je zato u pravu, kao i da manjina treba da snosi posledice zbog drugacijeg mišljenja.

Đilas je rekao da na ovoj sednici GO, koja nije obična, već posebna, traži podršku za svoj rad o tome kakva DS treba da bude i da li su njeni članovi spremni da se za te ideale žrtvuju.

„DS mora biti lider ili u vlasti ili u opoziciji“, zaključio je šef demokrata.

Podsetio je da je Glavni odbor DS pre mesec dana govorio o tome da stranka treba da se koncentriše na beogradske izbore, da bi ostvarili najbolji mogući rezultat i ocenio da su neki zaboravili te zaključke.

„Kroz te izbore gledaće se i moja uspešnost, kao predsednika stranke. Ako rezultat ne bude dobar, onda ćemo se o tome izjasniti“, kazao je Đilas.

Dodao je da je podržao inicijativu potpredsednika DS Bojana Pajtića da se sačuva jedinstvo DS, ali ne jedinstvo oko predsednika, već oko politike stranke.

„Pre četiri meseca doneli smo odluku da nema saradnje sa SNS. Da li ste se učlanili u DS da biste sprovodili politiku koja se zasniva na hajci i harangi političkih protivnika? Da li ste se učlanili u DS da biste podržali politiku u kojoj će oni koji misle drugačije biti proganjani? S ljudima koji rade takve stvari, koji su zemlju zadužili za pet milijardi, koji planiraju da otpuste 60.000 radnika, da li zaista mislite da sa takvima možemo da sarađujemo?“, naveo je Đilas.

On je ocenio da je u Srbiji na sceni „puzajuća diktatura“.

„Ne gleda se politika na rečima, nego na delima. Kada hapsite ljude, kidnapujete, prebijate, pritiskate medije, to nije politika“, rekao je Đilas.

Po njegovim rečima, vlast u Srbiji „priča bajke“, a zemlja propada.

„Jedino DS to može da zaustavi. Treba da kažemo: ‘Ne!’ zakonu o radu, ‘Ne!’ otpuštanjima; treba da imamo zaista socijaldemokratsku politiku“, poručio je Đilas.

Ocenio je da je rukovodstvo stranke uspelo da očuva jedinstvo DS u vreme kada je bila napadana od svih, kada su se mnogi nadali da će DS prestati da postoji.

„Ovo nije obična sednica GO, i mi smo toga svesni. Ja ću tražiti podršku za svoj rad i rad rukovodstva stranke. Očekujem od vas da se izjasnite ne samo o mom radu, nego i o tome da li smo spremni da za ideale, viziju, želju nešto i žrtvujemo. Da se izjasnimo o tome kako želimo da DS izgleda“, rekao je Đilas.

Vučić da raspiše izbore

 

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas izjavio je na sednici Glavnog odbora te stranke u Novom Sadu da očekuje da Aleksandar Vučić raspiše parlamentarne izbore da bismo „napokon prebrojali koliko ko ima podršku“.

On je kazao da se ne treba osvrtati na istraživanja javnog mnjenja i na rezultate lokalnih izbora.

„Ne treba se osvrtati na razna istraživanja koja su, eto baš slučajno, danas objavljena i na lokalne izbore u kojima je vladala atmosfera zastrašivanja, otmica, pretnji, kupovine glasova“, rekao je Đilas.

Po njegovim rečima, parlamentarni izbori su nešto sasvim drugo, kao i beogradski, na kojima DS može da pokaže pravu snagu.

O eventualnom raspisivanju izbora, Đilas je rekao da ima mnogo stvari koje ukazuju da će izbori biti raspisani, ali da ima i mnogo stvari koje ukazuju da neće.

„Bilo kako bilo, beogradski izbori su jedino izvesni i treba maksimalno da se usredsredimo na njih“, kazao je Đilas.

On je članove Odbora podsetio da je taj odbor u decembru 2012. godine doneo odluku da se unutarstranačka kadrovska pitanja ostave za period po završetku beogradskih izbora, ali je kazao i da su „neki to zaboravili“.

 

Pojedini odbori najavili su da će njihovi predstavnici u GO zatražiti smenjivanje predsednika DS Dragana Đilasa.

Sednici prisustvuju 433 od ukupno 481 člana Glavnog odbora, predsedava predsednik stranke Dragan Đilas, a prisutan je i počasni predsednik DS Boris Tadić.

Uoči sednice Glavnog odbora DS zasedalo je Predsedništvo stranke, ali prema saznanjima agencije Beta na tom sastanku nisu donete nikakve presudne odluke.

Članovi Glavnog odbora DS su uoči zasedanja dobijali sms poruke u kojima su ih dve suprostavljene strane pozivale da ih podrže.

U porukama u koje je Beta imala uvid jedna strana poziva da Glavni odbor DS ne usvoji izveštaj predsednika stranke Dragana Đilasa o radu dok druga poziva na podršku Đilasu i upozorava da ne treba voditi unutarstranačke bitke u predizborno vreme.

Počasni predsednik DS Boris Tadić pre početka sednice na kratko se pozdravio sa novinarima.

Po uobičajenoj proceduri posle izveštaja na GO DS, ostatak sednice, koja je izazvala veliko interesovanje medija, biće zatvoren za javnost.

Minutom ćutanja na početku sednice odata je pošta akademiku Ljubomiru Tadiću, jednom od osnivača demokratske stranke.

Posle završetka predsedništva DS, zamenik predsednika stranke Bojan Pajtić izjavio je za „Blic“ da očekuje da će članovi GO dvotrećinskom većinom usvojiti izveštaj o radu lidera stranke.

„Što se tiče trvdnje nekih kolega da više od 60 opštinskih i gradskih odbora insistira na smeni lidera stranke, to ne znači ništa, jer za njegovo nepoverenje članovi Glavnog odbora moraju da glasaju. Neki opštinski odbori kao Doljevac na primer, Obilić ili Leposavić, imaju po dva, eventualno tri člana u GO, dok gradski odbori kao što je novosadski imaju 20 puta više predstavnika u ovom stranačkom telu. Podsećam da su se oni izjasnili da se ne raspravlja o kadrovskim promenama pre održavanja gradskih izbora u Beogradu“, kazao je Pajtić i dodao da je pismo koje je uputio članovima gradskog odbora potpisima prihvatilo više od dve trećina članova gradskog odbora (ima ih 400, a potpisalo je 300).

DS ima 160 odbora, ali je funkcionalno 130, i svi imaju predstavnike u Glavnom odboru, koji ima oko 450 članova.

Da bi Đilasu na sednici GO bilo uskraćeno poverenje, za to mora da glasa većina članova tog tela.

(Tanjug)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *