Диња храни организам

Диња храни организам

22 августа 2018

ЈЕДНА од омиљених летњих посластица – диња, не само да је идеална за хидратацију организма, већ и за здравље. Укусна и ароматична, садржи велики број антиоксидативних супстанци које штите организам, како од обичне прехладе, тако и од многих озбиљнијих обољења.

У народној медицини ово поврће се препоручује после обилног знојења, а добро је и за умирење нерава. Уз освежавајућу дињу брже пролазе последице убода инсеката, али се и кожа брже опоравља ако изгори на сунцу.

Диња садржи нутријенте важне за здравље очију. Осим што помажу у што дужем очувању оштрине вида, они штите око од штетних сунчевих зрака. Такође, велике количине витамина А и Ц које садржи успоравају деструктивни процес у ретини и ретиналном пигменту који води до дегенерације жуте мрље.

Нутриционисти истичу да обиље бета-каротена, који се, осим у дињи, налази у свем жуто-наранџастом воћу и поврћу, погодује оболелима од астме, јер помаже против губитка кисеоника, чиме се смањује ризик од алергијских реакција.

С обзиром на велике количине калијума, диња се препоручује и онима који пате од хипертензије. Калијум помаже организму у ослобађању вишка натријума и тако смањује повишен крвни притисак. Калијум је потребан и за регулисање равнотеже воде, кисело-базне равнотеже и неуромускуларне функције, а такође игра важну улогу у преносу електричних импулса до срца.

Биљна влакна из диње повољно делују на чишћење организма од штетних материја и представљају прави рецепт за лечење надутости стомака. Истовремено, обиље воде у њој подстиче рад бубрега.

Дињу би док је има требало јести што чешће, јер не гоји, освежава и препуна је витамина и других важних састојака неопходних организму.

KOMENTARI



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u