Dinkić: Božidar Đelić je odgovoran

Dinkić: Božidar Đelić je odgovoran

21 јуна 2013

mladjan_dinkic - CopyMinistar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je da ne snosi „apsolutno nikakvu odgovornost“ za prodaju Poštanske štedionice jer je tada bio u opoziciji. Dinkić je rekao da je odgovornost za dokapitalizaciju državih banaka u isključivoj nadležnosti ministra finansija, što je tada bio ministar finansija Božidar Đelić.

„Tadašnji ministar finansija Božidar Đelic, iako je znao da Nacionalna šedonica mora da se dokapitalizuje da ne bi izgubila dozvolu za rad, svesno je propustio da to učini i time direktno doprineo da se učešće države u banci svede na svega deset odsto“, rekao je Dinkić u intervjuu za Kurir. Dinkić je pozvao Tužilštvo da „što pre konačno stavi tačku na ovaj slučaj“ navodeći da je nedopustivo da tužilaštvo i policija nisu u stanju to da učine ni posle više od 10 godina.

„Kad smo ušli u ovu vladu zamolio sam i Vučića i Dačića da sve ove slučajeve, uključujući i Nacionalnu štedionicu, završe u što kraćem roku“, rekao je Dinkić. Na pitanje da li Đelić treba da bude saslušan, ministar je odgovorio da nije na njemu da o tome odlučuje.

„Predstavnici države u Upravnom odboru Nacionalne štedonice u to doba su bila dva Đelićeva pomoćnika, Budimir Lončar i Madžid Pajić. Njih troje su sve vreme znali da će država izubiti većinsko vlasništvo ako ne učestvuje u dokapitalizaciji banke. Ipak to na kraju nisu učinili, a onda su mene kao političkog protivnika u opoziciji pokušali da optuže za to“, rekao je Dinkić.

„Za to ne snosim apsolutno nikakvu odgovornost, jer sam u to doba bio u opoziciji, nakon što me je Živkovićeva vlada smenila s mesta guvernera. Mnogi su to zaboravili. U momentu kad je država izgubila većinsko vlasništvo u Nacionalnoj štedionici, ja uopšte nisam bio guverner niti u vladi. A i inače, odgovornost za dokapitalizaciju državih banaka uvek je u isključivoj nadležnosti ministra finansija, a ne guvernera“, istakao je Dinkić.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u