Dinkić neće biti deo nove Vlade Srbije?

Dinkić neće biti deo nove Vlade Srbije?

30 jula 2013

dinkicNovi sastanak lidera SNS, SPS i URS, na kom će se razgovarati o rekonstrukciji, zakazan je za danas u podne.

Lideri koalicije su se sreli juče u Vladi Srbije, razgovarali nešto više od četiri sata, ali nakon toga nije bilo izjava niti saopštenja.

Beogradski mediji pišu da je ostanak ministra finansija i privrede i lidera Ujedinjenih regiona Srbije Mlađana Dinkića u Vladi Srbije neizvestan.

Na naslovnim stranama od srede, beogradski listovi pišu da pristankom da razdvoji ministarstvo finansija i privrede Mlađan Dinkić nije obezbedio ostanak u Vladi Srbije.

List Politika je objavio, pozivajući se na izvore iz kabineta premijera Ivice Dačića, da je predsednik SPS na sastanku trojice lidera trebalo Mlađanu Dinkiću da saopšti da rekonstrukcija vlade podrazumeva njegov odlazak s ministarske funkcije. Kako saznaje B92, neizvesno je, međutim, da li će najveća stranka u vladajućoj koaliciji – SNS prihvatiti ovakav scenario.

U URS-u nisu želeli da daju zvanične izjave, ali iz izvora bliskog toj stranci B92 saznaje da „je ostanak URS-a u vladi bez Mlađana Dinkića isto toliko realan kao i ostanak SPS-a bez Ivice Dačića“.

Kao još jedan svoj ustupak posle ostavke Milutina Mrkonjića, Dačić je pokazao spremnost da „izbaci na talon još jednu smenu“ iz svojih redova-ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića, pišu Večernje novosti.

„Socijalsti su računali da bi ovim rokadama mogli da dobiju jak resor finansija ukoliko bi morali da se odreknu policije“, navode Novosti.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić pozvao je premijera Dačića da sledi primer Aleksandra Vučića i i odrekne se pozicije ministra unutrašnjih poslova.

List Danas navodi da je izjava Dinkića da „prepušta resor privrede na odgovornost naprednjacima“ naljutila Srpsku naprednu stranku. Kako taj list saznaje od izvora u SNS-u, ta stranka nije želela razdvajanje resora kako bi postavili ministra iz svojih redova već bolje funkcionisanje.

List Blic pod naslovom „Dačić žrtvuje Dinkića da bi zadržao MUP“ piše da je premijer „rešio da izbaci URS iz vlasti“.

„Ni Vučić ni Dačić nisu verovali da će Dinkić popustiti, pristati na razdvajanje svog resora i smenu najbiližih saradnika. Nakon što je to učinio, Dačić je zatražio da se Dinkić odrekne najdragocenije funkcije ministra finansija. Međutim, on će pre izaći iz vlade nego pristati na to“, prenosi list reči svog izvora.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *