Dinkić pozvao Svetsku banku da pomogne Srbiji

Dinkić pozvao Svetsku banku da pomogne Srbiji

29 avgusta 2013

mladjan_dinkicMinistarstvo finansija i privrede saopštilo je danas da je završilo proces restrukturiranja 26 preduzeća, čime je u potpunosti realizovana prva faza Akcionog plana, koji je usvojen pre dva meseca.

Ministar Mlađan Dinkić obavestio je danas o tome regionalnu direktorku Svetske banke za jugoistočnu Evropu i centralnu Aziju, Elen Goldštajn, kao i direktora kancelarije Svetske banke u Srbiji, Tonija Verheijena, i pozvao ih da podrže nove ministre finansija i privrede u nastavku sprovođenja strukturnih reformi u Srbiji.

„Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da je prva faza Akcionog plana za završetak restrukturiranja bivših društvenih preduzeća sprovedena i da je za grupu od 26 preduzeća postupak restrukturiranja okončan. Želeo bih da izrazim posebnu zahvalnost Svetskoj banci koja je oduvek podržavala Srbiju i dala veliki doprinos u pripremi Akcionog plana“.

„Verujem da će posle rekonstrukcije vlade novi ministri privrede i finansija snažno doprineti daljem sprovođenju Akcionog plana i da će se ispuniti svi neophodni uslovi da Srbija već do kraja ove godine dobije kredit Svetske banke, koji smo gospođa Goldštajn i ja ugovarali“, naveo je Dinkić.

Zakonom je predviđeno da se do sredine 2014. godine završi postupak restrukturiranja svih 179 bivših društvenih preduzeća, koja su više od deset godina bila zaštićena od poverilaca, i čije direktno i indirektno subvencionisanje građane Srbije košta oko 750 miliona evra godišnje.

Od danas je u tom statusu preostalo 153 preduzeća, 26 manje u odnosu na momenat donošenja Akcionog plana vlade.

Dinkić je tokom juna sa Svetskom bankom pokrenuo razgovore o programu finansijske podrške srpskom budžetu u iznosu od 500 do 600 miliona dolara, podsetilo je ministarstvo.

Osnovu tog programa predstavlja podrška paketu strukturnih reformi vlade, koje, između ostalog, predviđaju završetak procesa restrukturiranja bivših društvenih preduzeća do sredine sledeće godine.

U prvoj fazi realizacije Akcionog plana, proces restrukturiranja završen je za preduzeća koja nemaju nikakvu perspektivu, jer ne poseduju ni tržište, ni adekvatan proizvod, a već godinama nemaju ni kontinuiranu delatnost. Radi se o preduzećima koja su se fiktivno održavala i koja gotovo isključivo žive od subvencija države, na teret građana – poreskih obveznika.

Za sva ta preduzeća pokrenut je stečaj, a prethodno je isplaćen socijalni program za sve bivše zaposlene koji su se za njega prijavili. Za socilajni program u tih 26 preduzeća prijavilo se 643 ljudi, kojima je ovog meseca isplaćeno 436,5 miliona dinara.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *