Dinkić uzvraća udarac Dačiću

Dinkić uzvraća udarac Dačiću

24 avgusta 2013

dinkicPoreska uprava Srbije blokirala je račun „Simpu” zbog duga od 4,72 milijarde dinara. Time su se ostvarile pretnje Mlađana Dinkića, odlazećeg ministra finansija da će ovoj kompaniji račun biti blokiran i da će on s mesta finansija otići kao ministar koji je postigao nultu toleranciju kada je reč o plaćanju- poreza.

Nije vredelo ni to što je premijer Ivica Dačić pre dva dana, na Din kićeve najave o blokadi „Simpa”, re- kao da odlazeći ministar nema prava da predlaže mere koje imaju politič- ki karakter.

Otuda pitanje kako to da je potez odlazećeg ministra jači od upozorenja aktuelnog premijera. Odluka o blokadi „Simpa” poklapa se istovremeno i s poslednjim najavama prvog potpredsednika vlade Aleksandara Vučića „da će svi u državi biti dužni da plaćaju porez i da će administracija nastaviti da sprovodi politiku nulte tolerancije prema poreskim dužnicima”.

Politikin izvor iz SPS-a kaže da Dinkić na „Simpu” pokušava da dobije nove političke poene i da je time već započeo novu predizbornu kampanju, pokušavajući da na slučaju „Simpa” poruči biračima – kako je on neko ko striktno poštuje zakon.

Pitanje je samo, kaže isti izvor, gde je bio do sada da blokira račun „Simpu” na čijem je čelu Dragan Tomić, član SPS-a.

Srpska napredna stranka se ne uključuje u celu priču. Naš izvor iz SPS-a kaže da oni šalju jasnu poruku da žele da ostanu po strani, ali veruje i spekulacijama da naprednjaci žele oslabljen SPS.

Ima teorija i da se Dinkić ovim potezima oko „Simpa” želi da ugodi Vučiću.

Na pitanje šta za „Simpo” znači ovakva odluka Poreske uprave, Dragan Tomić, predsednik ove kompanije iz Vranja kaže za „Politiku”, da veruje da će se od ponedeljka situacija promeniti, jer će vlada usvojiti predlog kako da se plate poreski dugovi.

Tomić juče nije hteo da precizira šta tačno predviđaju garancije koje će ponuditi, niti s kim će iz vlade razgovarati.

– „Simpo” će nastaviti da radi, bez obzira na blokadu. Ukoliko međutim, vlada u ponedeljak ne pri- hvati predlog za otplatu poreza, fabrika će u sredu prestati sa radom, kaže Tomić.

Na pitanje kako komentariše to što Dinkić tvrdi da „Simpo” nije imao zakonskog osnova da ne plaća poreze, Tomić kaže, da treba pitati Dinkića gde je bio do sada da ih blokira i zašto to čini tek sada, ako je istina to što priča.

Dinkić je juče na svom tviter profilu objavio „da malo ljudi zna da je ’Simpo’ privatna kompanija. Ne sme postojati izuzetak. Dolazili su iz ’Simpa’ više puta kod nas, pričali nam bajke i zapravo kupovali vreme, a istovremeno tražili političku zaštitu”, napisao je Dinkić.

On je naglasio da je rešenje za poreski dug te kompanije zahtev za pretvaranje duga u državni kapital, dodajući da neko to očito ne želi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *