Диноша амбасадор у Приштини

Диноша амбасадор у Приштини

27 октобра 2016

cg-donosa-ambasador_620x0

Ако Црногорци као национална заједница на Косову нису присутни у Уставу те лажне државе, чији је онда представник Ферхат Диноша, први амбасадор Црне Горе у тој јужној српској покрајини? Званична Подгорица је зажмурила на тај проблем и на амбасадорско место поставила некадашњег министра за људска и мањинска права у влади Мила Ђукановића. Диноша је предао акредитивна писма косовском председнику Хашиму Тачију, који је казао да је задовољан што је Црна Гора подигла заступање на Косову на ниво амбасада.

– Односи наших држава су одлични. Црна Гора је донела праведну одлуку када је признала Косово и, насупрот притисцима које је имала, наставља да подржава Косово у свим међународним организацијама и форумима. Захвални смо вам на томе – рекао је Тачи на церемонији.

Одговорио му је Диноша: – Радићемо на продубљивању сарадње између наше две државе, промовисати мир и стабилност, добросуседство и интеграције у НАТО и ЕУ за цео регион.

Пре осам година, 9. октобра, Црна Гора је једнострано признала косовску независност, што је Србе и Црногорце дигло на ноге. Организовани су масовни протести испред државне Скупштине у Подгорици.

Пре одласка у Приштину, име Ферхата Диноше помињало се као име амбасадора Црне Горе у Албанији. Међутим, он за одлазак у Тирану није добио подршку свих политичких представника Албанаца у Црној Гори. Минулих година, отправник послова Црне Горе на Косову био је Радован Миљанић, некада први човек Јавног сервиса РТВ Црне Горе.

Иако је председник Црне Горе Филип Вујановић више пута истицао да неће потписати указ о именовању црногорског амбасадора на Косову док Приштина не призна статус црногорској националној заједници, тамошњи Црногорци су још „нерегистровани“. Проблем косовског устава, у којем као националне заједнице нема Црногораца, није доводио у питање односе „двеју држава“. Из године у годину стизала су обећања из Приштине на адресу црногорских државника да ће се тај посао завршити, али то се није десило ни до данас. Чекале су се измене Устава због „уградње“ одредаба Бриселског споразума Београда и Приштине.

ДИРМУШИ У ПОДГОРИЦУ

Иако је премијер Мило Ђукановић најавио да ће косовски амбасадор стићи у Подгорицу у септембру, то се још није десило. Он је изјавио да је питање додавања црногорске мањине у Устав отворено, али да је у међувремену постигнут договор о привременом решењу да би се осигурала интеграција црногорске мањине. Кога ће Приштина послати за првог амбасадора у главни гради Црне Горе, још се не зна. Одавно се помиње име директора Дипломатске академије у Приштини Скендера Дурмишија, који је у Подгорици имао статус шефа дипломатске мисије Косова.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u