Диноша амбасадор у Приштини

Dinoša ambasador u Prištini

27 oktobra 2016

cg-donosa-ambasador_620x0

Ako Crnogorci kao nacionalna zajednica na Kosovu nisu prisutni u Ustavu te lažne države, čiji je onda predstavnik Ferhat Dinoša, prvi ambasador Crne Gore u toj južnoj srpskoj pokrajini? Zvanična Podgorica je zažmurila na taj problem i na ambasadorsko mesto postavila nekadašnjeg ministra za ljudska i manjinska prava u vladi Mila Đukanovića. Dinoša je predao akreditivna pisma kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju, koji je kazao da je zadovoljan što je Crna Gora podigla zastupanje na Kosovu na nivo ambasada.

– Odnosi naših država su odlični. Crna Gora je donela pravednu odluku kada je priznala Kosovo i, nasuprot pritiscima koje je imala, nastavlja da podržava Kosovo u svim međunarodnim organizacijama i forumima. Zahvalni smo vam na tome – rekao je Tači na ceremoniji.

Odgovorio mu je Dinoša: – Radićemo na produbljivanju saradnje između naše dve države, promovisati mir i stabilnost, dobrosusedstvo i integracije u NATO i EU za ceo region.

Pre osam godina, 9. oktobra, Crna Gora je jednostrano priznala kosovsku nezavisnost, što je Srbe i Crnogorce diglo na noge. Organizovani su masovni protesti ispred državne Skupštine u Podgorici.

Pre odlaska u Prištinu, ime Ferhata Dinoše pominjalo se kao ime ambasadora Crne Gore u Albaniji. Međutim, on za odlazak u Tiranu nije dobio podršku svih političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori. Minulih godina, otpravnik poslova Crne Gore na Kosovu bio je Radovan Miljanić, nekada prvi čovek Javnog servisa RTV Crne Gore.

Iako je predsednik Crne Gore Filip Vujanović više puta isticao da neće potpisati ukaz o imenovanju crnogorskog ambasadora na Kosovu dok Priština ne prizna status crnogorskoj nacionalnoj zajednici, tamošnji Crnogorci su još „neregistrovani“. Problem kosovskog ustava, u kojem kao nacionalne zajednice nema Crnogoraca, nije dovodio u pitanje odnose „dveju država“. Iz godine u godinu stizala su obećanja iz Prištine na adresu crnogorskih državnika da će se taj posao završiti, ali to se nije desilo ni do danas. Čekale su se izmene Ustava zbog „ugradnje“ odredaba Briselskog sporazuma Beograda i Prištine.

DIRMUŠI U PODGORICU

Iako je premijer Milo Đukanović najavio da će kosovski ambasador stići u Podgoricu u septembru, to se još nije desilo. On je izjavio da je pitanje dodavanja crnogorske manjine u Ustav otvoreno, ali da je u međuvremenu postignut dogovor o privremenom rešenju da bi se osigurala integracija crnogorske manjine. Koga će Priština poslati za prvog ambasadora u glavni gradi Crne Gore, još se ne zna. Odavno se pominje ime direktora Diplomatske akademije u Prištini Skendera Durmišija, koji je u Podgorici imao status šefa diplomatske misije Kosova.

(Večernje novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *