ДИПЛОМАТСКА ОФАНЗИВА: Србија уз помоћ Шпаније, Словачке и Кипра мења поглавље о Косову!

DIPLOMATSKA OFANZIVA: Srbija uz pomoć Španije, Slovačke i Kipra menja poglavlje o Kosovu!

20 oktobra 2015

pol-han_620x0 vucic 45Srbija će narednih dana pokušati da popravi tekst pregovaračke pozicije EU za poglavlje 35 i to preko prijateljskih zemalja u Komitetu za proširenje Saveta EU (KOELA), koji je praktično poslednja stepenica pre nego što evropski lideri usvoje konačnu platformu – saznaju „Novosti“.

Članice KOELA su predstavnici ministarstava spoljnih poslova svih 28 zemalja članica Unije i oni treba da utanače finalnu verziju dokumenta, kao i merila koja će Srbija morati da ispuni da bi zatvorila kosovsko poglavlje.

Prema našim informacijama, Beograd posebno računa na Kipar, Slovačku i Španiju, koje ne priznaju nezavisnost Kosova, da svojim amandmanima bar ublaže zahteve Nemačke, koja želi ceo pregovarački proces da uslovi Kosovom.

Naš državni vrh već je usaglasio taksativno sve primedbe na izrazito nepovoljan briselski tekst kojim se praktično traži da Srbija prihvati nezavisno Kosovo.

Direktor vladine Kancelarije za KiM Marko Đurić izjavio je da bi u narednih mesec dana trebalo da bude poznata konačna verzija nacrta platforme za pregovaračko poglavlje 35.

– Premijer Srbije je u stalnom kontaktu sa kolegama iz država EU. Najava da bi ti uslovi mogli da izgledaju nešto drugačije i povoljnije nije bez osnova. Srbiji ostaje intenzivni rad na lobiranju.

O teškoj poziciji Srbije posle novog ultimatuma EU, kao i o diplomatskoj borbi da se Kosovo primi u UNESKO razgovaraće u utorak predsednik Tomislav Nikolić, premijer Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej.

Na sastanak u zgradi Predsedništva pozvan je i prvi čovek SANU Vladimir Kostić, koji je tokom vikenda izjavio da je Kosoovo „de fakto i de jure izgubljeno za Srbiju“ i da je „jedina mudrost kako sa elementima dostojanstva napustiti Kosovo“.

Kostić je „Novostima“ potvrdio da neće prisustvovati sastanku, ali da će neko iz Akademije otići na Andrićev venac.

– Nisam siguran da je u ovom trenutku moje prisustvo najdelotvornije. SANU će biti prisutna na sastanku za koji je poziv uputio predsednik Nikolić i to na svom najkompetentnijem nivou. U SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od mene. Eventualna personalna razmimoilaženja, koja su ne mojom voljom eskalirala u sukob, ne mogu niti smeju da poremete obaveze koje Akademija ima prema narodu, državi i najvažnijim državnim pitanjima. To se odnosi i na mene lično, bez obzira na funkciju ili mesto koje ću imati u SANU – rekao nam je Kostić.

Nije još poznato ko će se iz SANU pojaviti na Andrićevom vencu, pošto nam je i akademik Mihajlo Vojvodić, koji je na čelu Odbora za KiM, rekao da na sastanak ne ide:

– Mene niko nije zvao, pa ne mogu ni ići nepozvan!

Odbor Skupštine Srbije za KiM u ponedeljak je ocenio da je izrečeni stav predsednika SANU suprotan interesima države i da se njime slabi pozicija Srbije.

Odbor je sa jednim uzdržanim glasom (Branka Karavidić SDS) zaključio da je Kostićev stav neprihvatljiv, jer ohrabruje albansku stranu i obeshrabruje srpsko stanovništvo u pokrajini. Poslanici su pozvali SANU da iznese zvaničan stav o KiM, a nije prihvaćen predlog Dragomira Karića (PSS) da se zatraži smena Kostića, uz obrazloženje da nije nadležan za to.

Oko Kostićeve izjave polemisale su i srpske stranke. Jedino ga je podržala LDP zatraživši da prestane hajka na akademika. Radikali su ga najoštrije osudili, dok je SNP nazvala Kostića neostvarenim političarem koji je devedesetih bio član GO SPS. Predsednik DSS Sanda Rašković Ivić poručila je da ju je Kostićeva izjava duboko razočarala.

SRBI SA KIM: ŠTETNA IZJAVA

KOSOVO i Metohija su za naš narod mnogo više od teritorije i zato sam šokiran da čovek koji se nalazi na čelu SANU, najvažnije nacionalne institucije, može sebi da dopusti da javno zagovara odustajanje Srbije od KiM – kaže za „Novosti“ zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović.

Goran Rakić, gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice smatra da je izjavom predsednika SANU zadat veliki udarac srpskim nacionalnim interesima na Kosmetu:

– Nikad se dosad niko od predstavnika vlasti ili najvažnijih državnih i naučnih institucija nije izjasnio da treba odustati od KiM, naših svetinja, grobova, ali pre svega naših ljudi.

(Večernje novosti)

KOMENTARI5 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Svu ovu frku i glumatanje, prošli smo više puta. Proverena receptura da ova banda ostane na vlasti, a da zapad postigne svoj cilj na našu štetu. Kostić je ispalio rečenicu, kao probni balon, da se vidi reakcija javnosti. Čisto foliranje ovih bednih izdajnika i plaćenika zapadnih monstruma.

 2. mija says:

  Ne bi me iznenadilo da uskoro saznam da je taj "grozni papir" diktirao sam Vučić. Ali me je iznenadilo sa koliko malo organizacione pameti (a možda i njenih drugih vrsta) funkcioniše SANU. Svaki njen član izlazi pred javnost sa izjavama u svoje ime. Sad je potrebno da SANU šaljući svog predstavnika u vladu obezbedi vučiću alibi za zločin potpisivanja "groznog papira". I oni će poslati "svog predstavnika" koji će verovatno kao i uvek govoriti u "svoje ime". Kakav je to predstavnik ako govori u svoje ime i ko uopšte može biti predstavnik SANU kad ona nema jedinstven stav o pitanju KiM-a, kad se svi oni ponašaju kao gosti nekog hotela koji nemaju potrebu da se o bilo čemu dogovore, da bilo šta odluče ili usaglase? I na kraju, šta su očekivali, kako će njihovo ponašanje oceniti javnost? O njihovoj suodgovornosti za štetne odluke koje će vlada bez ikakve sumnje doneti da i ne govorim. Oni očigledno o tome nikad nisu ni mislili.

 3. pravdaa says:

  Ijava ovo slepca je podrška Vučiću koji je podpisao izdaju, nego se nadam da još nije promenijo svest Srpskog Naroda pa ako da "BOG" uz Rusku pomoć da brzo očistimo izdajnike.

 4. miroslav says:

  Poglavlje se ne menja.Vucic je diktator.Kostic je rekao ono sto Vucic ne sme da kaze.Jer Kostic ne odgovara za ono sto kaze.

 5. deda mraz says:

  Postavili su fukaru komunisticku i ateisticku za predsednika Sanu i sina dekana medicinskog fakulteta koji je radio za Udbu da nam se on sere na pravoslavlje i sada mi Srbi treba da slusamo sta furda komunisticka misli o nasem pravoslavnom nasledju na Kosovu, pa mi znamo da smo mi Srbi vama najveci neprijatelji i svi prethodnici od ovog takozvanog premijera koji je Volksdojcer su izdavali Srbiju i Srpstvo i kako ih bre nije vise sramota i sada im se izuzetno zuri i samo je poglavlje 35 vazno jer ostala poglavlja njih i njihove gazde apsolutno ne interesuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *