ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ НА НЕБУ: Грчки пилоти одбили да поздраве Ердогана

DIPLOMATSKI SKANDAL NA NEBU: Grčki piloti odbili da pozdrave Erdogana

8 decembra 2017

Grčki vojni piloti koji su bili počasna pratnja službenog aviona predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, odbili su da ga pozdrave.

Opozicioni atinski list „Ta nea“ danas piše da je juče u 10.15 časova predsednički avion Turske „Airbus A330-200“ ušao u prostor grčke kontrole letenja (FIR Atina) južno od grčkog ostrva Hios u Egeju.

Dok je avion leteo u granicama turske kontrole letenja (FIR Istanbul) pratila su ga dva lovačka aviona „F-16C“ turske avijacije, i nakratko nedozvoljeno ušla u grčki prostor.

Turski lovci su se udaljili na svoju stranu granice čim su videli da se predsedničkom avionu Turske približavaju tri grčka lovca „F-16“ iz 337. eskadrile, koji su po zadatku bili počasna pratnja, u skladu s diplomatskim protokolom – da bi se ukazala počast visokom gostu, ali i iz razloga bezbednosti, piše list.

Zatim je komandant predsedničkog aviona, oficir turske avijacije, zatražio preko radija da se grčki avioni udalje, rekavši da „ne želi pratnju“.

„Ta nea“ saznaje da je komandir grčke lovačke pratnje odgovorio da turski avion leti u prostoru Grčke i da je njeno Ratno vazduhoplovstvo odgovorno za bezbednost predsedničkog aviona.

Grčki lovci su nastavili da prate crveno-beli predsednički „erbas“, ali su se odmakli na oko dve nautičke milje levo i desno od njega, i tako su ga pratili dok nije sleteo na atinski aerodrom „Elefterios Venizelos“.

List saznaje da tri grčka lovca, „u znak pilotskog neukazivanja poštovanja i izražavanja nezadovoljstva“, po sletanju predsedničkog aviona s Erdoganom nisu obavila počasni oproštajni pozdrav preletom u zatvorenoj formaciji, što obično čine, kako su uradili i prilikom nedavne službene posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Atini.

Jedan aktivni vojni pilot je rekao za „Ta neu“, pod uslovom da mu se ne objavi ime, da posle stotina presretanja turskih vojnih aviona koji upadaju u grčki prostor, „nije moguće ukazati počast avionu u kojem je neko ko naređuje svojim pilotima da provociraju nad Egejskim morem, pri čemu na dužnosti ginu naše kolege i drugovi, a taj (Erdogan) je samo dan ranije izgovorio laž u intervjuu da grčki piloti krše njihov vazdušni prostor, te su kao oni prisiljeni da nas presreću“.

– Pratili smo ga u skladu sa zahtevima diplomatskog protokola i po naredbi koju smo dobili, ali samo toliko. Počast iskazujemo onome koji je zaslužuje – rekao je pilot.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *