ДИРЕКТАН СУДАР ДВЕ ВОЈНЕ СИЛЕ У АФРИЦИ: Руске трупе ушле у америчку ваздушну базу у Нигеру

DIREKTAN SUDAR DVE VOJNE SILE U AFRICI: Ruske trupe ušle u američku vazdušnu bazu u Nigeru

3 maja 2024

RUSKO vojno osoblje ušlo je danas u vazdušnu bazu u Nigeru u kojoj se nalaze američke trupe, nakon odluke nigerske hunte da protera američke snage iz zemlje.

Vojni oficiri koji vladaju tom zapadnoafričkom državom zatražili su od SAD da povuku skoro 1.000 vojnika iz zemlje, koja je do prošlogodišnjeg puča bila ključni partner u borbi Vašingtona protiv pobunjenika koji su ubili hiljade ljudi i raselili milione, prenosi Gardijan.Visoki zvaničnik američkog Ministarstva odbrane, koji je želeo da ostane anoniman, rekao je Rojtersu da se ruske snage ne mešaju sa američkim trupama, već da koriste poseban hangar u vazdušnoj bazi 101, koja se nalazi pored međunarodnog aerodroma Diori Hamani u Nijameju, prestonici Nigera.

Ovaj potez ruske vojske dovodi u dodir američke i ruske trupe u trenutku kada je vojno i diplomatsko rivalstvo dve zemlje sve oštrije zbog sukoba u Ukrajini.

Takođe postavlja pitanja o sudbini američkih baza u zemlji nakon povlačenja vojnika.

-(Situacija) nije sjajna, ali je kratkoročno izvodljiva, rekao je zvaničnik.

Ambasade Nigera i Rusije u Vašingtonu nisu odmah odgovorile na zahtev za komentar.

SAD i njihovi saveznici bili su prinuđeni da povuku trupe iz brojnih afričkih zemalja nakon više državnih udara koji su doveli na vlast grupe koje su željne da se distanciraju od zapadnih vlada.

Pored predstojećeg odlaska iz Nigera, američke trupe su poslednjih dana napustile i Čad, dok su francuske snage izbačene iz Malija i Burkine Faso.

Istovremeno, Rusija nastoji da ojača odnose sa afričkim državama, predstavljajući Moskvu kao prijateljsku zemlju bez kolonijalnog nasleđa na tom kontinentu, navodi britanski list.

Američki zvaničnik je rekao da su vlasti Nigera saopštile administraciji predsednika SAD Džozefa Bajdena da će oko 60 ruskih vojnika biti u Nigeru, ali zvaničnik nije mogao da potvrdi taj broj.

Nakon puča, američka vojska je premestila neke od svojih snaga u Nigeru iz vazdušne baze 101 u vazdušnu bazu 201 u gradu Agadezu, pri čemu nije saopšteno koja je američka vojna oprema ostala u vazdušnoj bazi 101.

SAD su u izgradnju vazdušne baze 201 u centralnom Nigeru uložile više od 100 miliona dolara.

Od 2018. koristi se za gađanje boraca Islamske države i Al-Kaide naoružanim bespilotnim letelicama.

Vašington je zabrinut zbog islamskih militanata u regionu Sahela, koji bi mogli da se šire bez prisustva američkih snaga i obaveštajnih kapaciteta.

Potez Nigera da zatraži uklanjanje američkih trupa usledio je nakon sastanka u Nijameju sredinom marta, kada su visoki američki zvaničnici izrazili zabrinutost, uključujući očekivani dolazak ruskih snaga i izveštaje da Iran traži sirovine u zemlji, uključujući uranijum.

Iako poruka SAD nigerskim zvaničnicima nije bila ultimatum, rekao je zvaničnik, jasno je stavljeno do znanja da američke snage ne mogu biti na bazi sa ruskim snagama.

– Oni to nisu dobro prihvatili, rekao je zvaničnik.

Američki general sa dve zvezdice poslat je u Niger da pokuša da organizuje profesionalno i odgovorno povlačenje.

Iako nisu donete nikakve odluke o budućnosti američkih trupa u Nigeru, zvaničnik je rekao da je plan da se vrate u matične baze američke Afričke komande u Nemačkoj.

KOMENTARI9 komentara

 1. milorad5 says:

  hahah "islamski militanti" očigledno rastu iz zemlje gde god se pojave američki vojnici,vrlo čudno...

 2. persida says:

  Vec provaljena metoda Mosada. Instaliras nekoliko militanata koji su toboze protiv tebe, a onda istrebis ceo jedan narod i otmes im zemlju.

  • Miki says:

   Upravo tako i potvrđeno s Indijancima u SAD

 3. Hrvacki bolesnici sa Aldebaram planete says:

  "Oni to nisu dobro prihvatili" 😂

 4. Velika Metla says:

  Natofili promenite baterije, crvena lampica sija punim sjajem. -:))))))))) A tek je počelo.

  • Vatikanski maligni uticaj says:

   Vampiri idu u sanduk! I ovi "naši" natofili idu u sanduk.

 5. Zoran says:

  "Ambasade Nigerije " Nije to Nigerija, nego Niger. Ambasada Nigera.

  • Velika Metla says:

   Zoran, ma oni pišu po sistemu kao kad plavuša pita, "kaže li se Irak ili Iran"? -:)))

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *