Директива „Гром 3“: Све спремно за напад на НАТО! Контраудар наше војске! Чекао се ЈЕДАН УСЛОВ!

Direktiva „Grom 3“: Sve spremno za napad na NATO! Kontraudar naše vojske! Čekao se JEDAN USLOV!

29 oktobra 2018

U ratnom dnevniku generala Nebojše Pavkovića, komandanta Treće armije vojske Jugoslavije, general Pavković je pisao o direktivi „Grom 3“ za odbranu Jugoslavije od moguće NATO agresije, a koju je doneo Generalštab VJ 16. januara 1999. godine

Vojska Jugoslavije je, a što se na osnovu dnevnika može videti, detaljno proučila sve modifikacije kojima NATO može izvršiti agresiju, a pre svega se direktiva odnosi na područje Kosova i Metohije.Direktiva „Grom 3“ doneta je dan posle slučaja „Račak“ i predviđa da bi NATO mogao nasilno dovesti jednu brigadu iz Makedonije na prostor Kosova i Metohije, a sa ciljem daljih pritisaka na SRJ da dozvoli prisustvo NATO snaga na svojoj teritoriji.

Ciljevi NATO-a bi bili i podrška albanskim teroristima, sprečačvanje dejstva srpske vojske i policije, kao i dovođenje naših jedinica u južnu srpsku pokrajinu, a u svrhu pojačanja.

NATO je, prema tadašnjim informacijama Generaštaba VJ, planirao da na Kosovo dovede i četiri obučene brigade sa područja Albanije (sa od 4.000 do 6.000 boraca). Pomoć NATO paktu pružale bi i 9 do 12 brigada albanskih terorista sa Kosova i Metohije, a koji su brojili 10.000 do 15.000 ljudi).

Kao podršku akciji, NATO bi na raspolaganju imao i 420 aviona u Italiji i oko 40 ratnih brodova, koji su bili naoružanih sa oko 160 krstarećih projektila. Uz sve to, NATO je imao i helikoptere i nosače aviona u Sredozemnom moru i na Jadranu.

NATO trupe bi na Kosovo i Metohiju došle kombinovano – kopnenim i vazdušnim putem.

Sa oko 20 helikoptera, NATO bi mogao da dovede 800-900 ljudi u prvom talasu, dok bi u drugom talasu NATO doveo 600-700 boraca sa 15 helikoptera. Helikopteri bi mogli da sleću na 4 lokacije, a to su: Dulje, Drenica, Podujevo i Aerodrom „Slatina“. U direktivi se jasno navode i moguće rute kopnene invazije.

Direktiva „Grom 3“ predvidela je i kako sprečiti scenario izvazije NATO trupa na SRJ.

Treća armija VJ bi, u sadejstvu sa snagama RV i PVO, sprečila dovođenje NATO trupa iz Skoplja, Kumanova i Tetova, kao i zatvorila pravce za dolazak albanskih boraca iz Albanije, te blokirala već prisutne teroriste na području Kosova i Metohije.

Uz sve to, zadatak Treće armije bi bio i da zaštiti objekte i snage, kao i da obezbedi prohodnost komunikacija.

General Pavković istakao je da je veliki problem to što su predviđeni zadaci ograničeni Sporazumom sa OEBS-om.

On je upozorio da je najbitnije da se predviđeni planovi za sprečavanje invazije izvrše pravovremeno, a u suprotnom ishod bi bio siguran poraz.

U prevodu, ne bi vojska Jugoslavije mogla sprečiti NATO ako bi zadatke iz direktive „Grom 3“ počela izvršavati po otpočinjanju invazije, ubeđen je Pavković, već je sve trebalo biti preventivno odrađeno.

Pavković je napisao da je VJ bila sigurna da NATO neće izvesti udare iz vazduha dok je misija OEBS-a na Kosovu i Metohiji.

Detaljne informacije o direktivi „Grom 3“ i analize generala Pavkovića možete pročitati u nedavno izdata četiri toma dnevnika pod nazivom „Treća armija sedamdeset osam dana u zagrljaju „Milosrdnog anđela“, koja je izdata u izdanju Medija centar „Odbrana“, u okviru edicije „Ratnik“.

(Srbija Danas)

KOMENTARI3 komentara

  1. milorad says:

    Dobro je naša vojska odradila taj rat, PAMETNO su strateški i taktički delovali, dokaz za to su MALI gubitci u ljudstvu i tehnici, s obzirom na nivo sile koja je nasrnula.Svaki gubitak je tužan i strašan medjutim,sasvim sam siguran da će sotone iz NATO kad tad odgovarati za taj udruženi zločinački poduhvat planiranja i izvodjenja osvajačkog rata, zločin protiv svetskog mira, kršenje ženevske konvencije, zločin protiv čovečnosti i običaja rata,pokušaj genocida i upotrebu nuklearnih i hemijskih bojevih sredstava kao oružja za masovno uništavanje.Većina ovih zločina su pobrojani u optužnicama protiv nacističkih glavešina i generala posle 2. sv rata, i NATO je SVE to upravo počinio napadom na nas uz neke nove momente upotrebe boojnih otrova i nuklearnih sredstava protiv civilnmog stanovništva i armije koja je isključivo vodila očigledan odbrambeni rat.Neće ni vesli klark ni mnogi od besčasnih plaćeničkih oficira ubica, navodne NATO armije, dočekati mirnu starost sem ako ne umru naparasno u sledećih 5-6 god, biće sudjenje ubicama i to medjunarodng suda koji oni ne žele da priznaju baš zbog toga, zato su amerikanci i zašli iz tog medjunarodnog pravnog tela plaše se onoga što dolazi ali moraće da sasviju šiju pred novim vremenom i poredkom, uskoro će im to biti VEOMA jasno objašnjeno.

  2. Jovo Veselinovic says:

    sto vredi kad milosevic povlaci vojsku de god vojska napreduje nema nista od te vojske brastva i jedinstva jugoslavija nestala a vojska ostala jugoslovenska sramota srbije i srba zato danas nema ni srbije ni srba ni predesednika srbije

  3. Stojan says:

    Pavkoviću.....ti si lično dopustio 5. oktobar !! Pitaće te i Bog i Sveti Sava na strašnom sudu za to !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *