ДИРЕКТНЕ ПРЕТЊЕ ПУТИНУ ИЗ НАТО-а: Ево како ћемо одговорити

DIREKTNE PRETNJE PUTINU IZ NATO-a: Evo kako ćemo odgovoriti

13 februara 2020

Odgovor NATO-a na raspoređivanje ruskih krstarećih raketa nove generacije, uključujući i 9M729, predviđa jačanje sistema PRO, širenje nuklearnog i konvencionalnog potencijala Alijanse, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Nakon sastanka ministara odbrane NATO-a, na kome je diskutovano o pretnji koju po Alijansu predstavljaju ruski raketni sistemi, Stoltenberg je rekao da je Alijansa veoma zabrinuta zbog novih ruskih raketnih sistema, kao i da NATO namerava da odgovori na to.Međutim, on je naglasio da Alijansa nema želju da u Evropi raspoređuje nuklearne krstareće rakete kopnenog baziranja, ali da će organizacija održavati odbranu u efikasnom stanju, kako bi „zaštitila svoje stanovništvo“.

„Trenutno razmatramo način na koji ćemo reagovati na pojavu novih raketnih sistema u Rusiji. Reč je o povećanju obima NATO vojnih vežbi, jačanju sistema PRO, povećanju nuklearnog i konvencionalnog potencijala Alijanse. Naravno, to uključuje i nove inicijative u kontroli naoružanja, s obzirom na to da želimo da izbegnemo trke u naoružanju. Pojava novog nuklearnog naoružanja je loša stvar, jer je skupo i opasno“, rekao je Stoltenberg.

On je naglasio da je „raspoređivanje ruskih raketa 9M729 – deo šireg kursa Rusije“.

„Rusija aktivno ulaže sredstva u proizvodnju novog, savremenijeg naoružanja, napredne raketne sisteme, koji mogu imaati kako nuklearno, tako i konvencionalno punjenje i koji su sposobni da značajno smanje vreme upozorenja na napad. To povećava rizik pogrešnog tumačenja međusobnih postupaka i pogrešnih odluka, koje narušavaju bezbednost“, zaključio je generalni sekretar NATO-a.

Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i malog dometa je istekao 2. avgusta. Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin predložio uvođenje moratorijuma o razmeštanju raketa srednjeg i malog dometa i u Evropi i drugim oblastima. Svoj predlog je uputio vodećim evropskim i azijskim državama, kao i raznim međunarodnim organizacijama.

SAD su ruske rakete tipa 9M729 „Novator“ iskoristile kao izgovor za povlačenje iz istorijskog Dogovora o raketama srednjeg i kratkog dometa.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. garo says:

  Gospodo iz NATO, mozete da samo pljunete Rusima pod prozor. Da su Rusi krvolocni kao vi sad bi vas totalno unistili, i zasluzili ste jer ste im nanijeli dosta zla.

  • Boze Pravde says:

   Kazes gospodo, daleko su oni od toga.

 2. g says:

  Rusi treba da razmisljaju kao NATO, sad je vreme. Napad na Ameriku sa hiljade hipersonicnih projektila i eto kapitulacije nove fasisticke imperije. Na kraju poklopiti stoku radioaktivnim talasom stvorenim od strane mocnog okeanskog drona posejdona. Ali Rusi su sloveni imaju dusu i srce. To ce nas slovene na kraju i kostati istrbljenja.

  • garo says:

   Slazem se sa vama.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *