DIREKTOR BEČKOG DRŽAVNOG ARHIVA: Sarajevski atentat nije bio ni uzrok ni razlog za rat

DIREKTOR BEČKOG DRŽAVNOG ARHIVA: Sarajevski atentat nije bio ni uzrok ni razlog za rat

14 januara 2014

madertanerGeneralni direktor bečkog Državnog arhiva Volfgang Madertaner rekao je da Sarajevski atentat nije bio ni uzrok ni razlog za Prvi svetski rat, nego da je bio dobrodošao povod Austrougarskoj monarhiji da pokrene ratnu mašineriju u odavno planiranom pravcu.

Madertaner je rekao za „Politiku“ da je Sarajevski atentat paralelno poslužio imperijalističkim velesilama Evrope kao signal za otvaranje frontova širom kontinenta.

Obrazlažući svoju tezu, Madertaner je istakao da je opšte poznato i potkrepljeno dokumentima da je šef austrougarskog generalštaba Konrad fon Hecenrof gotovo ultimativno zahtevao od cara Vilhelma i nadležnih „sokolova u nemačkom generalštabu“ da podrže Beč u preventivnom ratu ili protiv Italije ili protiv Srbije, ukoliko se za to ukaže prilika.

Premijer Srbije Ivica Dačić rekao je ranije u intervjuu Srni da je važno to što u većini zemalja preovlađuje mišljenje da je Prvi svetski rat bio rezultat odnosa između velikih sila i da je pripreman i mnogo pre nego što se desio Sarajevski atentat.

Navodeći da mnogi ugledni evropski istoričari shvataju suštinu svega, Dačić je dodao da pismo bečkog vojnog guvernera BiH Oskara Poćoreka još jednom potvrđuje da su takve težnje postojale mnogo ranije, čak i pre Prvog svetskog rata.

Dačić je ocenio da bi najavljeni skup u Sarajevu o Prvom svetskom ratu trebalo da bude organizovan tako da ne dođe do relativizacije i revizije onog što se dešavalo na početku tog rata.

On je istakao da je za srpski narod veoma bitno da ne dođe do revizije istorije, odnosno da se Prvi svetski rat ne svede kao posledica jednog, kako bi neko mogao možda sada da oceni, terorističkog akta koji nema veze sa nekom realnom situacijom koja je tada postojala u Evropi.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić predstavio je nedavno u Andrićgradu pismo koje je Poćorek uputio tadašnjem ministru finansija Austro-Ugarske Leonu Bilinskom, 28. maja 1913. godine, za koje tvrdi da je dokaz da su postojali planovi za početak Prvog svetskog rata 13 meseci pre Sarajevskog atentata i 14 meseci pre austrougarske objave rata Srbiji.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *