Direktor „Grinpisa“ traži sastanak sa Putinom

Direktor „Grinpisa“ traži sastanak sa Putinom

9 oktobra 2013

Greenpeace boatIzvršni direktor međunarodne organizacije „Grinpis“ zamolio je ruskog predsednika za hitan sastanak. Kumi Naidu je u pismu upućenom Putinu i objavljenom na sajtu „Grinpisa“ izjavio da je spreman da se privremeno preseli u Rusiju i lično pruži garanciju da će aktivisti uhapšeni u Murmansku poštovati sva pravila ako uz kauciju budu pušteni na slobodu. 

Prema rečima Naidua, već se iz izjava samog Putina može videti da ruski predsednik članove posade i putnike broda „Arctic Sunrise“ ne smatra za pirate, iako su optuženi upravo za ovo krivično delo.

Zbog toga je direktor „Grinpisa“ zamolio šefa države da učini sve u svojoj moći kako bi uhapšeni bili oslobođeni suviše teških optužbi. Naidu posebno moli da se što pre oslobode dva novinara, koji su uhapšeni zajedno sa aktivistima i nisu članovi „Grinpisa“.

Aktivisti „Grinpisa“ su 18. septembra 2013. pokušali sa broda „Arctic Sunrise“ da se iskrcaju na naftnu platformu u Pečorskom moru, koja je vlasništvo „Gasproma“.

Narednog dana na palubu njihovog broda popeli su se pripadnici pogranične vojske Rusije, brod je pod pratnjom upućen u Murmansk, gde je svih trideset osoba koje su se na njemu nalazile uhapšeno na osnovu optužbe za piratstvo u organizovanoj grupi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *