Дисова награда Ђорђу Нешићу

Disova nagrada Đorđu Nešiću

17 marta 2018

Pesnik Đorđe Nešić dobitnik je Disove nagrade za 2018. godinu, saopštio je danas žiri koji je radio u sastavu: prof. dr Radivoje Mikić, (predsednik), Nikola Vujčić i dr Jana Aleksić.

U oblazloženju jednoglasne odluke žirija podseća se da je Nešić u književnost ušao 1985. godine sa knjigom „Crv sumnje u jabuci razdora“ da bi od tada objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika.

Iako je u prvim knjigama bio blizak neoavangardnom pesničkom izrazu, Nešić je 1995. godine napravio poetički zaokret, okrenuvši se tradicionalnim pesničkim oblicima i tematici koja je najpodesnija da izrazi jednu egzistencijalnu i kolektivnu poziciju.

„Zziveći u sasvim specifičnim okolnostima, a oslanjajući se na srpsku književnost od baroka naovamo, Đorđe Nešić je postao pesnik koji u pravom smislu reči izražava sve dimenzije nacionalne sudbine“, primetio je žiri.

Mesto Đorđa Nešića u savremenoj srpskoj književnosti je, kako se dodaje u obrazloženju, utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države.

Nešić, rođen 1957. u Bijelom Brdu, upravnik je Kulturnog i naučnog centra „Milutin Milanković“ u Dalju u Hrvatskoj.

Diplomirao je na Filološkom fakultetu u Beogradu (grupa za jugoslovenske književnosti i srpskohrvatski jezik).

Do sada je objavio knjige poezije: Crv sumnje u jabuci razdora (1985), Surogati (1990), Čekajući Stvoritelja (1995), Haronov čamac (1998), Prozor kroz koji Dunav teče (izabrane i nove pesme, 2000), Granica (2006), Bolje je biti u manjini (2015) i Polog (2016).

Nešićeve pesme zastupljene su u brojnim antologijama poezije i dobitnik je više nagrada.

Godine 2004. objavio je rečnik pod naslovom „Luk i voda“, čije je izmenjeno i dopunjeno izdanje, pod nazivom „Luk i voda, zavičajni rječnik s ušća Drave u Dunav“, štampano 2012.

Član je Odbora SANU za dinamiku klimatskog sistema Zemlje i delo Milutina Milankovića.

Živi u Bijelom Brdu i u Somboru.

KOMENTARIJedan komentar

  1. goran says:

    Iz obrazlozenja zirija: "...a oslanjajući se na srpsku književnost od baroka naovamo, Đorđe Nešić je postao pesnik koji u pravom smislu reči izražava sve dimenzije nacionalne sudbine“, primetio je žiri." Kakva budalastina, najpre, mi nismo imali nikakav barok u knjizevnosti na koji bi se neko nadovezivao. Drugo, izraz "sve dimenzije nacionalne sudbine" je potpuno besmislen. Clanovi zirija su bez ikakvog autroriteta, pa je i ova nagrada samo povod za sprdnju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *