ДИВАЦ ОТЕО ХРВАТСКУ ЗАСТАВУ СИНУ КОЉАЧА ИЗ ЈАСЕНОВЦА? Испливали нови детаљи о усташи Томасу Шакићу који је направио скандал у Аргентини

ДИВАЦ ОТЕО ХРВАТСКУ ЗАСТАВУ СИНУ КОЉАЧА ИЗ ЈАСЕНОВЦА? Испливали нови детаљи о усташи Томасу Шакићу који је направио скандал у Аргентини

22 фебруара 2021

ФИНАЛЕ Светског првенства у кошарци, 1990. године у Аргентини памтиће се по победи Југославије, али и по инциденту који се одиграо по завршетку утакмице.

Југославија је тада победила СССР (92:75), а када су наши кошаркаши прослављали победу, на паркет дворане „Луна Парк“ у Буенос Ајресу улетео је Томас Шакић са хрватском заставом. Легендарни Владе Дивац му је одузео и бацио на паркет.Спекулише се да је Томас Шакић син озлоглажених усташа и свирепих кољача из логора Јасеновац, Динка и Наде Шакић, али за то не постоје аутентични докази.

Динко Шакић, управник логора Јасеновац током Другог светског рата, емигрирао је у Санта Тереситу у Аргентини.

После краха НДХ Динко Шакић је побегао у Аргентину са супругом. У овој држави, Динко и Нада добили су троје деце. Динко Шакић је у регистар грађана уписан као Љубомир Билановић Шакић и то име су наследила и његова деца.

О сазнањима да је син Динка и Наде Шакић, Томас никада није желео да говори. Тако је оставио места за спекулације да је заиста потомак усташких звери логора Јасеновац.

– Унео сам у дворану хрватску заставу са шаховницом, уместо оне са петокраком, комунистичке… Имао сам акредитацију фоторепортера, радио сам за локалне новине. Када ми је Дивац отео, почео сам да трчим, али било ми је тешко, јер сам имао торбу на леђима – испричао је Шакић пре неколико година како му је Дивац отео заставу.

– Фотографије то не показују, али је био тренутак када смо били на десет центиметара лицем у лице, вукли се за заставу. Ја сам имао 180 центиметара, а он 216. Играчима је наложено да не реагују јер су знали да се такве ствари могу десити. И ја сам потом остао повучен, нисам желео да нашкодим Аргентини. Нисам навијао за Југославију против Совјетског Савеза, али нисам навијао ни да изгуби. Навијао сам за Хрвате из тима Тонија Кукоча, Петровића, Зорана Чутуру. Мислио сам да је и Дивац Хрват. Тек у тренутку кад ми је зграбио заставу схватио сам да је Србин. Никада се није политички изјашњавао.

(Информер)

KOMENTARI2 коментара

  1. Pendrek says:

    Sta nasa DB radi koja je pod kontrolom okupatora?

    • Karital says:

      A šta bi to trebala da radi?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u