ДИВЉАЦИ: Хрватски полицајци туку новинаре и избеглице!

DIVLJACI: Hrvatski policajci tuku novinare i izbeglice!

19 oktobra 2015

hrv_0_620x0 45564Hrvatska policija napala je danas, u međugraničnom prostoru, kod prelaza Berkasovo, novinare Al Džazire, Rojtersa i AP-a.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, koji je obišao migrante na prelazu Berkasovo, ocenio je takvo ponašanje hrvatskih policajaca apsolutno neprihvatljivim.

„Dobili smo informaciju da je i prema migrantima jutros rano bila primenjena sila i to je nešto što se ne može tolerisati, jer naša država nije primenila nikakvo nasilje prema migrantima i očekujemo da se i drugi ponašaju na isti način“, poručio je Vulin.

Kako je Tanjugu objasnio jedan od napadnutih, snimatelj Al Džazire Boško Branković, oni su zadobili udarce od strane hrvatske policije, a oduzeli su im i opremu.

„Bio sam na desetak metara od ograde gde stoji hvraska policija koja ne dozvoljava dalji prolazak migranata. Čekao sam kolegu, a u jednom trenutku osetio sam udarac u leđa, kada su me dvojica policajaca povukli u obližnji žbunj iz koga su me izgurali na hrvatsku teritoriju i rekli da sam sad u Hrvatskoj i uhapsili me zbog nelegalnog prelaska granice“, objasnio je Branković.

Kako je dodao, nije pokušao da se raspravlja sa njima, a oni su mu oduzeli kartice, kameru i tražili da polomi karticu što je on odbio.

Naveo je da je jedan hrvatski policajac bio razuman, da su mu vratili opremu i vratili ga u Srbiju.

Rekao je da je snimatelj Rojtersa Bane Filipović zadobio udarac u leđa, ali da je uspeo da se skloni, pa ga nisu priveli.

Kako je dodao, fotoreportera iz AP su policaJci oborili na zemlju i gazili ga, uzeli mu fotoopremu i bacili je na hrvatsku teritoriju.

Televizija N1 je ranije danas prenela da je hrvatska policija na granici sa Srbijom oduzela opremu jednom britanskom frilenseru i fotoreporteru AFP Andreju Isakoviću.

HRVATSKI MUP: NOVINARI ILEGALNO UŠLI U HRVATSKU
Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je danas da su dvojica novinara stranih agencija ilegalno ušla u Hrvatsku, te da je njihov rad onemogućen uz, kako se navodi, „poštovanje policijskih pravila i upozorenja“.

„Uvažavajući i ceneći rad mnogobrojnih novinarskih ekipa koji prate migracijski tok u Hrvatskoj, zahvaljujemo na objektivnom i korektnom izveštavanju, međutim, u navedenom slučaju nema mesta negodovanju i kritici policijskog postupanja obzirom da su novinari upozoreni i sa pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Srbije“, navodi se u saopštenju koje je prenela televizija N1.

U hrvatskom MUP-u objašnjavaju i da su dvojica novinara time prekršila pravne propise i pravila komunikacije u kriznim uslovima.

Svaki novinar, kako ističu u hrvatskoj policiji, mora da poštuje dogovoreni način rada, na obostranu korist.

„Rad novinarskih ekipa omogućen je uz poštovanje policijskih uputstava i upozorenja na terenu, uz predstavljanje novinarskih legitimacija, a prelaz državne granice moguć je samo na legalnim graničnim prelazima s urednom dokumentacijom“, navodi hrvatski MUP.

Iz MUP-a su pozvali novinarske ekipe da poštuju dogovoren način izveštavanja, kao i na strpljenje prilikom rada na terenu.

Napominju da je od početka migrantske krize uspostavljen i dogovoren način komuniciranja sa predstavnicima medija, koji je objavljen na internet stranici MUP-a.

Na taj način dogovoren je način izveštavanja, kako sa graničnih prilaza, tako i iz objekata u kojima se obavlja prihvat i registracija migranata.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *