DIVLJACI – Kod Prizrena srušen spomenik pesniku Lazaru Vučkoviću

DIVLJACI – Kod Prizrena srušen spomenik pesniku Lazaru Vučkoviću

9 januara 2014

Spomenik Lazar VuckovicSpomenik Lazaru Vučkoviću, najpoznatijem srpskom pesniku sa Kosova i Metohije, u Gornjem Selu, kod Prizrena srušen je u utorak, na Božić, tvrdi književnik i novinar Živojin Rakočević.

On je KIM radiju rekao je da je pesnikova bista odnesena.

„Javili su mi se članovi porodice Vučković koji žive u Štrpcu i Lazarev rođeni brat, Slobodan Vučković, koji je sada povratnik u Gornjem Selu i potvrdili mi da je spomenik uništen, a bista odnesena“, rekao je Rakočević.

Brat pesnika rekao je da je jutros, oko 11 sati, kada je otišao da zapali sveću, video da nema biste, da je isčupana i odnesena.

„Sve je iščupano i odneto. Video sam prekjuče da je spomenik čitav, a danas je porušen. Javio sam policiji i oni su me pitali da li sumnjam u nekog. Rekao sam da ne mogu da sumnjam ni u koga iz sela. Rekli su da će doći danas, da uzmu otiske, međutim niko od njih se nije pojavio“, kazao je Slobodan Vučković.

Portparol policije za region Prizrena Hazir Beriša kazao je da je uviđaj izvršen i da za rušenje spomenika nema osumnjičenih, ali da se sumnja da je bista odneta zbog materijala od kojeg je napravljena.

„Niko taj spomenik nije dirao ni 1999. godine, ni u martovskom pogromu 2004. Ovo je jasna i strašna poruka za Božić porodici Vučković i svima nama. Podsećam vas da je nekoliko kilometara dalje, pre deset dana u Drajčićima, takođe u Sredačkoj župi, počelo rušenje srpske škole, stare 109 godina. Očigledno je da je neko odlučio da zabrani povratak u Sredačku župu“, ocenio je Rakočević.

Na Kosovu i Metohiji održavaju se „Književni susreti Lazar Vučković“, jedna od najpoznatijih književnih manifestacija u bivšoj Jugoslaviji.

Pesnik Lazar Vučković je stradao 1966. godine zajedno sa pesnikom Branom Šćepanovićem na Ohridskom jezeru, a radio je kao novinar prištinskog „Jedinstva“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *