ДИВЉАЦИ: На православној светињи албански алпинисти

DIVLJACI: Na pravoslavnoj svetinji albanski alpinisti

16 juna 2015

dru-na-svetinji-albanski_620x0Posle pretvaranja u javni toalet, snimanja scena polunage pevačice, boravka beskućnika i drugih ataka na Hram Hrista Spasa u centru Prištine, krajem prethodne nedelje ta pravoslavna svetinja ponovo je bila na meti Albanaca. Prema pisanju jednog prištinskog portala na albanskom jeziku, dva mlada Albanca popela su se uz zid crkve, a uz fotografije je preneta i vest da crkva u dvorištu prištinskog univerziteta služi za „planinarenje“.

Na najnoviju provokaciju i skrnavljenje nezavršenog hrama SPC juče je prvi reagovao Dalibor Jevtić, kosovski ministar za povratak i zajednice.

– Korišćenje verskog objekta u neprikladne svrhe vređa ne samo vernike već i sve one koji razmišljaju normalno i poštuju kako svoja, tako i tuđa verska ubeđenja. Zato mislim da osuda nije dovoljna, već zahtevam da se identifikuju i kazne počinioci u skladu sa zakonom, a zahtevaću i od najviših institucija da javno osude ovaj nedolični čin – kaže za „Novosti“ ministar Jevtić, koji se juče povodom ponovnog skrnavljenja hrama sastao sa kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Jevtić je nedavno od Eparhije zatražio da se otvori poseban račun na koji bi se donirala sredstva za završetak hrama u centru Prištine.

Kolika je netrpeljivost Albanaca prema ovoj još nezaživeloj svetnji, govore zahtevi stanara okolnih zgrada da se ukloni metalni krst sa vrha crkve, jer im se, navodno, deca tokom noći plaše zbog njegovog odsjaja – ispričao je „Novostima“ A. S., jedan od malobrojnih Srba u Prištini.

KLJUČEVI HRAMA

IAKO su prištinske vlasti nedavno izbacile beskućnika koji je živeo u Hramu Hrista Spasa, ključevi hrama SPC nisu predati Darku Marinkoviću, prištinskom parohu. Iako je nedavno istekao rok za legalizaciju obejekata po kosovskim zakonima, Eparhija raško-prizrenska, prema saznanjima „Novosti“, nije podnela zahtev za legalizaciju hrama, jer smatra da poseduje sve neophodne dozvole.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *