DIVLJACI: Ustaški simboli na srpskoj crkvi u Americi

DIVLJACI: Ustaški simboli na srpskoj crkvi u Americi

9 januara 2015

REP-crkva4_620x0Srpska pravoslavna crkva Sveti Nikola u severnom Finiksu, u saveznoj državi Arizona (SAD), oskrnavljena je ustaškim simbolima uoči Božića. Nacistički grafiti osvanuli su u utorak, na Badnji dan, na kapiji i zidovima ispred hrama, što je bio i razlog izostanka skoro 90 odsto vernika sa jutarnje božićne liturgije.

Fašistička obeležja dočekala su oko 600 pravoslavnih parohijana Finiksa, koji su u utorak uveče došli na večernju službu i tradicionalno paljenje badnjaka. Simboli zločinačke NDH, iz perioda etničkog čišćenja Srba i Jevreja tokom Drugog svetskog rata, uneli su nemir u tamošnje srpsko stanovništvo, koje je u ovu parohiju prebeglo tokom ratova devedesetih godina.

– Srpsko stanovništvo se teroriše na ovako značajan datum. Svi su uplašeni i mnogi su izostali sa božićne liturgije, gde se tradicionalno okupljamo. Ovo je podsećanje na sve teške tragedije koje su ovi ljudi preživeli, etnička čišćenja, genocide – kaže portparol crkve Aleksandar Stojšić za „Novosti“.

Zbog straha od mogućih napada tokom trajanja bogosluženja, nekoliko naoružanih muškaraca i lokalna policija obezbeđivali su crkvu na Badnji dan i Božić. Kako tvrdi jerej Svetislav Durić, ovakav incident mogao se i očekivati, s obzirom na to da je crkva u poslednjih mesec dana nekoliko puta bila na meti huligana koji su je gađali jajima i voćem.

– Iz obližnje ulice tokom noći nepoznate osobe već neko vreme gađaju istočnu stranu crkve. Prepostavljamo da se radi o istim osobama i da su u pitanju mlađa lica. Mi smo prijatelji sa hrvatskim življem ovde, pa je neophodno i da što pre saznamo ko stoji iza ovoga, kako ne bismo dolazili u sukob sa pogrešnim osobama – kaže Durić.

Na samoj kapiji crkve crnim sprejom iscrtan je katolički krst sa slovom „U“ ispod, što simbolizuje fašističku Hrvatsku stranku ustaša. Natpis „ZDS“, koji označava hrvatsku verziju Trećeg rajha prekrio je ogradu, a crvenim sprejom precrtan je srpski grb na zidu ispred hrama.

– To su oni isti simboli koji su bili na kućama srpskog življa, pre nego što su spaljene ili dignute u vazduh. Ovim se podstiču strahovanja od novih progona – kaže Stojšić.

Ovo nije prvi put da je ova pravoslavna crkva izložena vandalizmu. Prvi napad na parohijane dogodio se početkom devedesetih, kada su nepoznati počinioci prosuli eksere po parkingu i izbušili gume na svim automobilima ispred Crkve Svetog Nikole. Već 1995. godine, na Uskrs, sveštenstvo crkve primilo je lažnu dojavu o postavljenoj bombi unutar hrama.

PROBLEMI SAMO MEĐU MLADIMA

U ovoj oblasti Finiksa živi oko 50 hrvatskih porodica, sa kojima Srbi imaju uglavnom prijateljske odnose.

– Nikada nije bilo nekih većih neprijatnosti sa njihove strane. Jedino je pre desetak godina došlo do malog sukoba mladih u nekom noćnom baru. Sa sigurnošću tvrdim da su ovi grafiti delo nekog mlađeg pripadnika hrvatske zajednice – tvrdi jerej Stanislav Durić.

UKLjUČEN I FBI

Vernici su već podneli izveštaj policiji o incidentu, a s obzirom na prirodu zločina, u istragu je uključen i FBI. Povodom ovog slučaja oglasio se i Kabinet državnog tužioca, u čijem saopštenju se navodi da ovakvi napadi neće biti tolerisani i da će parohijanima Crkve Svetog Nikole biti pružene puna podrška i zaštita.

(Večernje novosti)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Paštrović says:

    Uf, kako grdno serete, a sve u nadi da je vaše govno miomirisno. Idioti jedni, pa ustaški simboli su na srbskoj državi Srbiji i CG, a vi mi se tu čudom čudite. Sad ispade da je važnija ta crkvica od države. E jebem vas tupave, e baš teko!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *