DIVLJAŠTVO: Srušen krst u Sarajevu, simbol stradanja 6.500 Srba

DIVLJAŠTVO: Srušen krst u Sarajevu, simbol stradanja 6.500 Srba

5 децембра 2014

krst235654654Rano jutros oboren je krst na Zlatištu, postavljen kao znak sećanja na 6.500 ubijenih sarajevskih Srba.

Dežurni policijski službenik policijske stanice Pale primio je prijavu od pripadnika Jedinice za podršku Istočno Novo Sarajevo koji obilaze betonski krst na Zlatištu, opština Stari Grad, da je nepoznata osoba srušila to obeležje, prenela je RTRS.

Kako se podseća, u više navrata veći broj lica pokušao je da obori spomen-krst.

Danka Tešić, portparol sarajevskog Centra javne bezbednosti, rekla je za Dnevni avaz, da je policija upućena na mesto događaja.

“Ovo nije kvalifikovano kao krivično delo. Situacija je, kao što znate specifična, s obzirom na to da je krst izgrađen bez dozvole, dakle nema oštećene strane. Ono što je bitno jeste da krst nije pao na put i ne ugrožava saobraćaj. Policija će, kao i dosad, obaviti uvidjaj, a za dalje ćemo sačekati stav Tužilaštva”, rekla je Tešić.

Više puta pokušali da ga obore

Na Zlatištu iznad Sarajeva u septembru je postavljen spomen-krst, koji je trebalo da predstavlja privremeno obeležje kao znak sećanja na stradale sarajevske Srbe, a u više navrata veći broj lica pokušao je da ga obori.

Skupština opštine Istočni Stari Grad je 28. novembra zatražila od Saveza logoraša Republike Srpske da u roku od 15 dana od prijema opštinskog zahtjeva uklone spomen-krst na Zlatištu, a ukoliko to ne učine – uradiće to opština.

Načelnik ove opštine Bojo Gašanović rekao je ranije da je Skupština opštine Istočni Stari Grad dala rok predstavnicima Saveza logoraša Republike Srpske da uklone obeležje kako bi mogli da podnesu zahtev za njegovo postavljanje.

Savez logoraša Republike Srpske ocenio je da ova odluka opštine Istočni Stari Grad predstavlja “svojevrsni kukavičluk, ali i štićenje nekih drugih, prvenstveno privatnih interesa, koji ne mogu i ne smeu biti iznad dužnog pijeteta i sećanja na srpske žrtve”.

Iz Saveza logoraša Srpske saopšteno je ranije da nisu iznenađeni takvim odlukama i da su ih donele strukture koje su od početka opstruisale ideju i inicijativu Saveza da se na Zlatištu izgradi spomen-kompleks kao znak sjećanja na nevine srpske žrtve u Sarajevu.

KOMENTARI6 коментара

 1. Srbijanska licemjernost nema kraja says:

  Srbijanci "zaboravili" da su 3-GODINE GRANATIRALI SARAJEVO,SRBIJANCI ZABORAVILI DA SU UBILI "SAMO"18OO-O DJECE U SARAJEVU ISTO SU ZABORAVILI DA JE SARAJEVO (KAO I VUKOVAR)PRETRPJELO NAJTEŽA RAZARANJA OD 2-SV RATA.ITD ITD KOJI DIO SRBIJANCIMA NIJE JASAN NEZNA NITI DRAGI BOG JER NJIMA JE RAT POČEO I STAO KAD ONI VELE I "MISLE" !!!!!!!!!! FUJJJJJJJJJJJJJ

 2. karudijan says:

  U časopisu "Novi voks", koji izlazi u Sarajevu, zastupani su najekstremniji muslimanski stavovi i otvoreno propagiran genocid prema srpskom narodu. Tako je u broju 3 "Novog voksa" od oktobra 1991. godine na stranici 40, u rubrici "Dokumenti" objavljen članak pod naslovom "Šta sa Srbima u muslimanskoj Republici Bosni i Hercegovini", u kome se, između ostalog, navodi: " Svaki pojedinac Srbin mora biti svijestan odgovornosti cjelokupnog naroda za njegove nekontrolisane postupke. Kazna za učinjena zlodjela biće kolektivna - za jednu srušenu muslimansku kuću biće srušeno deset srpskih, za jednog mrtvog muslimana biće likvidirano 100 Srba. Za jednog ranjenog muslimana ovisno o težini rane 10 do 50 Srba. - Svi Srbi rade radno vrijeme od 12 sati na dan, plate su im srazmerne lojalnosti svih zaposlenih i u pravilu su za 30% niže od plata muslimana na istom radnom mestu. - Dobar Srbin je živ i poslušan Srbin; ili mrtav neposlušan Srbin...". Na naslovnoj strani ovog časopisa br. 3 koji je izašao pola godine pre nego što je u aprilu 1992. godine proglašena takozvana Republika BiH uz najavu "Sprema se Handžar divizija" dat je crtež u boji naoružanog muslimanskog vojnika ispod koga se nalaze odsečene glave srpskih rukovodilaca Karadžića, Koljevića, Miloševića i Šešelja, s tim što muslimanski vojnik drži jednu podignutu nogu na Karadžićevoj odsečenoj glavi.

 3. karudijan says:

  OFICIR MUSLIMANSKE VOJSKE Imamo mi naše ratne zločince. Po Sarajevu su ubijali ljude bez obzira na nacionalnost, silovali djevojčice, iživljavali se nad njima, pa su ih bacali na ulicu i govorili da ih je ubio srpski snajperista. Imamo mi naše koji su nas ubijali. Zašto njih ne zatvore? Zato što je bila takva politika. Nek se krene redom, ja sam za to da se sve raščisti. Da bog da večeras, ne sutra, osvanuo Berlinski zid između nas i RS. Ako će nam biti bolje svima, da sve ovo stane. Neka svako ide na svoju stranu, pa kako im bude. Ubijali su po stanovma ljude koji nisu bili podobni, bez obzira na nacionalnost. Uđe u stan i pobije mu cijelu porodicu da mu uzme stan. Je li to zločin? To je zločin za mene veći nego Dobrovoljačka. Oni su bila neregularna armija na području jedne države. Je li streljanje osam vojnika u Velikom parku veći zločin od Dobrovoljačke?

 4. ISTINA says:

  Preci vam se u grobu okrecu! Rusite svoju istoriju, poreklo, cast! Muslimani na Balkanu kao i srbi katolici tzv hrvati mrze sve sto ih podseca na svoje poreklo. Ne mozete biti ono sto niste! Posto vam se ne svidja krst a da na to mesto dovezemo tenk ili neku haubicu pa da vas podsetimo kako je nekad bilo. Tada su vam postedjene guzice jer sa svom onom tehnikom mogli smo napraviti kasu od vas, vi to jako dobro znate. Da je u kojem slucaju bio obrnut raspored snaga za vreme rata srbima bi bilo gore nego u vreme ustaskog terora. Do 1974 god svi muslimani su se izjasnjavali kao srbi ili u jako malom broju kao hrvati. Poruka i mladim "bosnjacima", NIKAD NE ZABORAVI KO TI JE BIO DJED!

 5. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su..... says:

  Šteta što naši nisu na vreme završili posao sa ovim turskim govnima. Milorade, proglašavaj nezavisnost Republike Srpske.

 6. LADY GAGA / pod Javorom ovce pasu,čini mi se moje da su..... says:

  @ISTINO, SAMO TI NJIMA PRIČAJ KAKO SU ONI SRBI. EVE,OMA ĆE SE VRNU U PRAVOSLAVLJE. NEMA TU ZABLUDE: ONI SU NAŠI ZAKLETI NEPRIJATELJI, I BOLI IH OBREZANKO KO IM JE DEDA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u