Дивљи кестен лечи крвоток

Divlji kesten leči krvotok

3 marta 2018

U NARODNOJ medicini, divlji kesten se koristi u lečenju poremećaja krvotoka i limfotoka. Ublažava upale, grčeve krvnih sudova i umanjuje sedimentaciju krvi. Dobar je i za poboljšanje prokrvljenosti bubrega, za lečenje hemoroida, ali i proširene prostate.

ČAJ

Uzeti jednu kašiku suvih listova, preliti vrelom vodom, ostaviti da odstoji pet do deset minuta. Pije se po jedna šolja – tri puta na dan. Na isti način se pravi i koristi čaj od suvih cvetova, gde se koriste dve kašike osušene smese.

EKSTRAKT ZA VENE

Desetak svežih i naribanih kestenovih semenki, zajedno sa njihovom korom, sipajte polako u 250 mililitara kipućeg konjaka. Tako se uništavaju fermenti i sprečava kvarenje rastvora. Kada se ohladi procedite, profiltrirajte. Ekstrakt služi za unutrašnju upotrebu, pije se u obliku kapljica (nekoliko na dan) – za lečenje vena i krvotoka.

MEŠAVINA ZA MASAŽU

Bocu do pola napuniti semenkama, a ostatak dopuniti pupoljcima i cvetovima kestena. Sve se prelije konjakom i ostavi da stoji deset nedelja. Zatim se procedi i filtrira, pomeša sa jednakom količinom terpentinskog ulja i tako dobija mešavina za spoljnu upotrebu – masažu, pogotovo reumatičnih mesta. Mešavina se ne pije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *