ДИВЉИ ЗАПАД: У Тексасу студенти могу да долазе наоружани на предавања

DIVLJI ZAPAD: U Teksasu studenti mogu da dolaze naoružani na predavanja

17 juna 2015

295C667700000578-3111473-image-a-122_1433448054606Teksas je ovog vikenda usvojio zakon koji dozvoljava studentima i profesorima univerziteta da dolaze naoružani na predavanja.

„Naoružano društvo je bezbedno društvo, jer kad god je vatreno oružje pod kontrolom postoji veća opasnost da dođe do žrtava“, izjavio je početkom juna Njujork tajmsu Džonatan Stikland, autor teksta novog teksaškog zakona.

Republikanski guverner Teksasa, Greg Abot, je u subotu stavio svoj potpis na zakon čime je on definitivno usvojen.

Teksas je tako postao osma američka država koja je usvojila ovakvu meru uprkos protestima univerzitetskih vlasti. Zakon će početi da se primenjuje od idućeg leta, a važiće za sve studente starije od 21 godinu. U zakonu se posebno ističe da nosioci oružja moraju da paze da ono ne bude vidljivo.

O ovom zakonu se već nekoliko godina raspravljalo u Teksasu. Godine 2011, Predstavnički dom i Senat su se izjasnili u prilog ove mere, a glavni argument je bio da su studenti „lake mete“ u slučaju napada na kampus i da je „dosad njihova jedina opcija bila da se sakriju iza klupe ili da se prave mrtvi“ kada neko puca u njih.

Američko Udruženje studenata za skriveno nošenje oružja na kampusu (Students for concealed carry od campus) broji nekoliko desetina hiljada članova.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Abubekir says:

    Ameri bolsetan narod.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *