ОВО ЈЕ ТАЈ ДОКУМЕНТ – ЂИНЂИЋ ЈЕ ГЛАВОМ ПЛАТИО ОВАЈ ПЛАН ЗА КОСОВО јер се није свидео Западу

OVO JE TAJ DOKUMENT – ĐINĐIĆ JE GLAVOM PLATIO OVAJ PLAN ZA KOSOVO jer se nije svideo Zapadu

9 avgusta 2018

Zoran Đinđić

Šta je o Kosovu govorio bivši premijer Srbije Zoran Đinđić, ubijen pre 15 godina? Đinđić je predlagao niz rešenja, a u gotovo svim njegovim izjava se moglo čuti da se pitanje Kosova mora što pre rešiti.

U nekoliko svojih izjava o Kosovu sa početka 2003. Đinđić je žestoko kritikovao međunarodnu zajednicu, koja, kako kaže, “jedno govori, a drugo radi“.Sistematski se eliminiše bilo kakva veza Srbije i Kosova i Metohije, od zakonodavstva, carinskog i poreskog sistema, do raspolaganja državnom imovinom i međunarodnog predstavljanja. Srbija niti sprovodi bilo kakve nadležnosti ili prava na Kosovu i Metohiji, niti je takvo što predviđeno u budućnosti. To su činjenice i one su neprihvatljive za Srbiju i suprotne su sa zvaničnim međunarodnim dokumentima“, naveo je Đinđić 19. januara 2003.

Đinđić je predlagao više rešenja, a u pismu tadašnjem britanskom premijeru Toniju Bleru je istakao da se pitanju Kosova mora pristupiti “bez odlaganja i na odgovarajućem nivou”, i ponudio sledeće opcije:

“Prva opcija je federalizacija u kojoj bi Albanci i Srbi imali sličan status kao Muslimani i Hrvati u BiH. Ovo rešenje bi omogućilo dovoljno garancije Srbima da uživaju svoja prava u skladu sa samoupravom na Kosovu. Ovakvo konstituisano Kosovo bi imalo asimetričan status u odnosu na Srbiju – više od pokrajine, manje od federalne jedinice.

Druga opcija, u slučaju da prva ne uspe, ugledala bi se na Kipar, sa teritorijalnom demarkacijom, ali nepromenjenim granicama. U ovom slučaju, Srbi bi organizovali svoj politički život uglavnom u severnom Kosovu. Treća opcija u slučaju da ove dve ne uspeju, biće promena granica sporazumom. U tom slučaju, srpska nacionalna zajednica bi dobila svoj deo teritorije”, ističe Đinđić.

Na koji način je bivši premijer Srbije razmišljao o kosovskom problemu odlično se vidi iz dokumenata koje Kurir ekskluzivno obljavljuje. Reč je o tajnom izveštaju o stategiji za Kosovo i Meteohiju, koja je bila namenjena isključivo za ličnu upotrebu.

Na početku ovog dokumenta navodi se da se stvarni procesi na Kosovu odvijaju na način izrazito nepovoljan po Srbiju i njene interese, protivno Rezoluciji 1244. S tim u vezi, u dokumentu se navodi da bi Srbija trebalo da insistira na povratku srpskih vojnika i policajaca u Pokrajinu, i da zahteva da se izvrši revizija Ustavnog okvira.

Najvažniji zahtev Srbije prema ovoj strategiji jeste konstitutivnost srpske zajednice u poretku Kosova, koja bi se, kako je navedeno ogledala u nekoj vrsti federalizovanja KIM.

„Poslednji je trenutak da pokrenemo odlučnu akciju“, navodi se u ovoj Strategiji. Premijer Srbije Zoran Đinđić uskoro je međutim ubijen, a prema nekim mišljenjima, njegovoj smrti doprinela je i odlučnost da se što pre reši kosovsko pitanje.

(Kurir)

KOMENTARI10 komentara

 1. Kujsibrepati says:

  Remember remember remember svi psi od Tita pa do danasnjeg su u pocetku radili za gospodare a kada su se nafatirali sa parama okrenuli su im ledja

 2. DUSKO says:

  DA ALI NISU GA SRBI UBILI NEGO ZAPAD !!! DAKLE TREBA OBNOVITI SUDJENJE !!! U STA SE VUCIC UPLEO, NIJE NI SVESTAN !!!

 3. goran says:

  Znamo ko je bio Djindjic, ovo su price za malu decu.

 4. test01 says:

  Djindjic je radio za Zapad ALI je kao Srbin znao sta KiM znaci za Srbiju i ovo je tacno. Pitajte vucicevog savetnika, tj britance ko je isplanirao i kako je covek likvidiran (posto oni stoje iza svega). Ovo je istina i zato je platio glavom a na celo drzave su dovedeni drugi ljudi koji su potpisali sto on nije hteo sve do ove nesrece koju sada ima Srbija. Srbiji nikada nece dozvoliti da se ekonomski razvije, nego ce stalno da je guse i komadaju, pa to je lepo objavljeno i prevedeno na Srpski jezik (isti planeri - original je objavljen u wikileaks na engleskom). Kada ce Srbi da se osveste..

 5. Voja says:

  -Ko garantuje da je ovaj dokumenat istinit? - Otkud se baš sad pojavio (Ukoliko je istinit) - Ako je napisao z/đ jel treba svi da stanemo mirno i da pevamo himnu? Kako da se zaštitimo od sve češćih podmetanja istine i sličnih radova raznoraznih belosvetskih firmi sa imenom na 3 slova?

  • goran says:

   Ovo mi lici da je Vucko otkucao za svoju upotrebu.

 6. Cp6a says:

  Eh, od kriminalca, izdajnika i uzurpatora vlasti, okupaciono glasilo Kurir pravi rodoljuba, kao da nam je svima ispran mozak. Zašto se to radi? Zato što treba da izbace pretendenta na prestol nekog iz njegove kriminalne organizacije. Da jednog izdajnika zameni novi izdajnik.

 7. milorad says:

  Djindjić je mislio da sa djavolom mogu da se sade tikve, ali to nije moguće. Ne mislim da je on bio neki veliki izdajnik ali IZDAO JE ONOGA TRENUTKA KAD JE JAVNO PO ZAPADNIM TELEVIZIJAMA POOZIVAO NA DALJE I ŽEŠĆE BOMBARDOVANJE. TO NEMA VEZE VIŠE SA POLITIKOM TO JE IZDAJA SVAKOG SRBINA I SRPKINJE I TU NEMA OPRAVDANJA , KAKVA GOD DA JE NJEGOVA POLITČKA NAMERA BILA I KAKVE GOD DA JE ON ZADNJE MISLI IMAO U VEZI I ZAPADA I NJIHOVIH PLANOVA ON JE IZDAO BRE.Da je bar ćutao pa da bude disident ovako on je neopozivo podržao ubijanej SOPSTBVENOG narodaradi sopstvene POLITIKE.Ako su ga roknuli TO JE DOBAR PRIMER ŠTA IZDAJICE DOBIJAJU OD GAZDA KAD IM VIŠE NE TREBAJU.

  • Dragan says:

   A ti znas da je on to izjavio,na kojoj televiziji je to izjavio I za Koju tell,Djindjic je bio veliki Patriots mnogo veci of ovih sviju sada...

  • goran says:

   Jeste, pozivao je na bombardovanje,a svoju zadnjicu smestio na sigurno mesto, potreban je novi sudski proces da bi se obelodanilo koji je to hohstapler bio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *