ЂИНПИНГ И ПУТИН: Отераћемо Амере са Балкана!

ĐINPING I PUTIN: Oteraćemo Amere sa Balkana!

1 decembra 2017

Predsednici Rusije i Kine Vladimir Putin i Si Đinping zajedničkim snagama iscrtavaju novu ekonomsku i geopolitičku mapu kako u svetu, tako i na Balkanu, na kojem više neće biti mesta za Sjedinjene Države kao hegemona.

Naime, njih dvojica zvanično su započeli četiri gigantska projekta u okviru megalomanskog kineskog plana „Put svile“ – izgradnju rudarske baze, mosta na Amur reci, ekonomskog koridora između dve sile i eliminaciju dolara u međusobnim investicijama. Đinpingova inicijativa, koja je u određenim elementima već počela da se sprovodi, ima za cilj potiskivanje američkog uticaja u svetu, ali i Evropi i na Balkanu, gde kao najvažnijeg saveznika, tvrde analitičari, Peking i Moskva vide Srbiju.

Potpuna transformacija

– Na delu je transformacija ekonomske geografije Evroazije, koja raste kao rezultat bliske saradnje Rusije s Kinom. Ta ideja predstavlja kontrast onome što je Vašington radio od septembra 2001. godine. SAD su na ratove u Avganistanu, Iraku, Siriji i Pakistanu potrošile 5,6 hiljada milijardi dolara. Zamislite da su taj novac Amerikanci uložili u infrastrukturu, puteve, železnicu… Kakav bi to podstrek bio za američki narod i svet?! Možda bi bila zamisliva i mirna saradnja i uključivanje Amerike u kinesko-ruski projekat – objašnjava analitičar iz SAD Vilijam Engdal.

Da je kineska inicijativa dobra i za Peking i za Rusiju, tvrdi ruska analitičarka Ekatarina Pomorceva, koja naglašava i da su projekti te dve sile i te kako važni i za našu zemlju.

– Srbija će imati ekonomsku korist od uključenja u taj projekat, ali i jednu vrstu političke zaštite koju joj pružaju Kina i Rusija. Te dve zemlje na taj način proširuju uticaj u regionu, što može u bliskoj budućnosti značiti prekid kontinuiteta dominacije SAD – uverena je Pomorceva, a sa njom se slaže i diplomata Zoran Milivojević.

Negativne reakcije Zapada

– Ukoliko budu rasle kineske i ruske investicije, to će smanjiti prostor za američka ulaganja, a SAD na to neće blagonaklono gledati. Već sad ima nekih rezervi na Zapadu. Videli smo reakcije i EU i Amerike na investicije Kine i Rusije i jačanje njihovog uticaja na Balkanu. Pruga Beograd-Budimpešta već je pod pojačanom zapadnom kontrolom, a sve što će se ubuduće raditi, biće pod velikom lupom. Srbija, međutim, nema obaveze da vodi računa o interesima bilo koga drugog, osim o sebi – zaključuje Milivojević.

Projekat 1 – Eksploatacija ruda

Rusija je početkom ovog meseca objavila da je najveći svetski proizvođač nikla i paladijuma „Norilsk Nickel“ i jedan od najjačih kad je reč o platini i bakru započeo operacije u bazi Bistrinski u Zabakalskom kraju. U tom projektu učestvuje i Kina, a zanimljivo je da su pre samo četiri godine rezerve bakra i zlata u bazi Bistrinski bile nepristupačne sve dok se Peking nije uključio u posao. Plan sprovode „Norilsk Nickel“ i „CIS Natural Resources Fund“ u vlasništvu Rusa Vladimira Potanina, kao i kineski „Highland Fond“.

Projekat 2 – Spajanje kineske i ruske teritorije

Još jedan primer transformacije ekonomske geografije u režiji Moskve i Pekinga jeste izgradnja mosta preko Amur reke (Kinezi je zovu Hejlungđang). On će spajati te dve zemlje na dalekom severoistoku Kine u regionu Harbin. Spajaće kineski grad Heihe i ruski Blagovešensk, a biće povezan i sa Transibirskom železnicom prema Vladivostoku. Projekat sprovodi rusko-kineska firma „Hejlungđang most“.

Projekat 3 – Eliminacija dolara

Kina, Rusija i Mongolija su u septembru u Vladivostoku dogovorile bližu kooperaciju u energiji, mineralnim rezervama, agrokulturi i svim drugim sferama. Tada je Peking najavio da će napraviti fond od 15 milijardi dolara za dalju regionalnu saradnju s Rusijom, što je u skladu sa dogovorom iz jula o stvaranju zajedničkog RMB investicionog fonda od 10 milijardi dolara. Iz fonda su planirana ulaganja u industrijski razvoj regiona Hajnana (500 miliona dolara), kao i investiranje u nekadašnji aerodrom Tušino severozapadno od Moskve (1,5 milijardi dolara). Takođe, Kina je dobila dozvolu od Rusije da usluge poravnanja RMB fonda sprovodi preko kineske ICBC banke.

To konkretno znači da su te dve države u potpunosti zaobišle dolarske rizike u međusobnim ekonomskim investicijama. Pored toga, na samitu zemalja BRIKS (Kina, Rusija, Brazil, Indija i Južnoafrička Republika) dogovorili su se da se međusobna direktna ulaganja obračunavaju u nacionalnim valutama i na taj način su u potpunosti zaobišli američku valutu.

(Srpski Telegraf)

KOMENTARI10 komentara

 1. Trifun says:

  Zapadne genocidne hijene moraju biti IZBACENE SA SRPSKIH TERITORIJA U POTPUNOSTI!! Nakon ilegalne agresije i bacanja nuklearnog otpada po nasoj djeci oni su izgubili SVAKO PRAVO da budu na nasim teritorijama ili da na m dijele bilo kakve lekcije u BILO CEMU! Nema nazad.

 2. Velika Metla says:

  Amin Gospode! Zato je i poslato onoliko migranata u Srbiju da bi stvorili nestabilnost,a sve u svrhu da ne prođe ruski gasovod! Pita li se neko,bilo ko,zašto je u Beogradu napravljena onoilika zgrada,koju nazivaju ambasadom? Ono je narode kao 3 (tri)zgrade hotela Inter-kontinentala! Koja je svrha tolike zgrade,ambasade? Pa da je u Kini tolika zgrada,pa i da donekle shvatim(mada u Kini ne mogu kako hoće oni,nego kako im domaćin dozvoli),ali u Srbiji.......,nema objašnjenja!

 3. Hruscov says:

  Evropa i ameri kuvaju, a kad ce puci videcemo, ali ne tako lako. Duboko su zabrazdili. Pogotovo jevreji i protestanti kojih svuda ima.

  • zlatko says:

   Sva sreća pa nisu i katolici, jer bez katolika nema ljudskog krvoprolića.

   • Hruscov says:

    Koliko znam evropu sacinjava vecina katolickog zivlja a ovde se oni podrazumevaju kao dzelati a naredbodavci su gore navedeni.

 4. goran says:

  Proterivanje imigranata iz Srbije mora biti prva stvar. Potom kaznjavanje izdajnika, uz obnovu smrtne kazne za izdajstvo zemlje. Ukidanje nevladinih organizacija. Uvodjenje specijalnog viznog rezima za strance. Osnivanje jake armije. Posla koliko hoces.

 5. Zaharije Serak says:

  Zasto izbaciju podatke u $,ako mogu da ga zaobidju.Gluposti,gluposti i samo gluposti.Pa najveci kupac Americkih obveznica je upravo Kina???Zemlja sa najacom ekonomijom,najvecim rezervama nafte,najjacom vojskom/koliko goer vi tvrdili suprotno/nema zamjenu.Najveca razmjena proizvoda upravo izmedju Kine i Amerike.Ono sto je eventualno moglo biti "mocno oruzje "Predsjednik Putin se potrudio da ne bude.Bajkalsko jezero 1/7 pijace rezervne vode u Svijetu je zagadjena 20% za vladavine velikog vodje Putina.Pogledajte Rublju,upitajte se zasto obrazovani ljudi iz Rusije dolaze u Ameriku,pa i Kine

  • idi begaj says:

   Odavno ne procitah nista gluplje do tvog komentara,hahahahahaaaaahhhhahahaa...umrecu od smeha...hahaaaahaaahhaahaaaa...

   • Zaharije Serak says:

    Naravno ne mogu Ja bas ocekivati da recimo ti znas nesto,sto bi trebao da znas,ako se ukljucujes u diskusiju.Ne moze biti glupo.Moze biti tacno ili ne tacno.Ovo je tacno sto sam ja napisao i to su cinjenice

    • idi begaj says:

     Evo ga jos jedan glup komentar od tebe!Tebi nijedna terapija ne pomaze!Zivi i dalje u svom iskrivljenom i pomracenom svetu.To ti je valjda usud,jebi ga!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *