ЂИНПИНГ једногласно реизабран за председника Кине

ĐINPING jednoglasno reizabran za predsednika Kine

17 marta 2018

Svekineski narodni kongres jednoglasno je izglasao reizbor Sija Đinpinga za predsednika Kine.

Rojters prenosi da je glasanje, u prisustvu novinara, obavljeno u Velikoj hali naroda u centru Pekinga i da je kineski parlament bio prepun delegata lojalnih vladajućoj Komunističkoj partiji Kine.

Agencija podseća da je prošle nedelje Svekineski narodni kongres podržao promenu ustava te zemlje kojom su ukinuti ograničenja predsedničke vlasti koja je bila limitirana na dva uzastopna mandata, što Siju omogućava da na čelu Kine ostane doživotno.

Za potpredsednika Kine izabran je Vang Chišan, Sijev bliski saveznik i bivši sekretar Centralne komisije za inspekciju discipline, glavnog tela kineskih vlasti za borbu protiv korupcije.

Kineski parlament usvojio je i plan reorganizacije vlade koji omogućava spajanje regulatornih tela za bankarski i sektor osiguranja, daje nova ovlašćenja upravnim telima poput centralne banke i predviđa formiranje novih ministarstava.

TASS prenosi da je ponovni izbor za predsednika Kine Siju Đinpingu češtitao ruski predsednik Vladimir Putin.

„Odluka Svekineskog narodnog kongresa još jedan je dokaz Vašeg velikog autoriteta, priznanje Vaših dostignuća u obezbeđivanju dinamičnog društvenog i ekonomskog razvoja zemlje, zaštite njenih interesa u međunarodnoj areni“, poručio je Putin.

KOMENTARI2 komentara

  1. raguza says:

    naj pametnija odluk normalni ljudi gdje se ne kupuju glasovi za 100 evra ili vrecu brasna

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *