ЂОРЂЕ ВУКАДИНОВИЋ: Резолуција о Сребреници као оружје за ликвидацију Републике Српске

ĐORĐE VUKADINOVIĆ: Rezolucija o Srebrenici kao oružje za likvidaciju Republike Srpske

14 juna 2015

vukadinovic djordje 3456aObilježavanje tragičnih događaja u Srebrenici, poprima, osim humanitarnog, sve više politički i politikantski karakter, jer u centrima moći u regionu i na Zapadu ima onih koji smatraju da je to zgodna prilika da se sama težina riječi „genocid“ ikoristi kao poluga i malj za likvidaciju Republike Srpske, ocijenio je za Srnu politički analitičar Đorđe Vukadinović.

On smatra da se iza pritisaka na rukovodstvo Srbije i Republike Srpske da dođu u Srebrenicu na obilježavanje godišnjice, krije opasan zaplet – da se „u ime mira i klanjanja žrtvama, zapravo, prizna `genocid` i prihvati na sebe i svoj narod odgovornost za sve događaje i zločine na prostoru cele BiH“.

Povodom najnovije „poplave“ rezolucija o Srebrenici, Vukadinović je rekao da se ne mogu „zatvoriti oči pred činjenicom da u centrima moći i u regionu /od Sarajeva do nekih drugih prestonica/ i na Zapadu /od Berlina, Brisela do Londona i Vašingtona/ ima onih koji smatraju da je sve ovo zgodna prilika da se konačno zakuca ekser u kovčeg Republike Srpske“.

„Oni smatraju da je dobra prilika da se ono što oni smatraju, na osnovu vrlo nategnute argumentacije i problematičnih argumenata, `genocidom koji se dogodio u Srebrenici`, da se sama težina riječi `genocid` iskoristi kao poluga, oslonac i kao malj za likvidaciju Republike Srpske, odnosno derogiranje njenih institucija, i da tako ućutkaju svake, ne samo sadašnje nego i eventualno neke buduće ambicije Srba u BiH ili Republici Srpskoj da sami odlučuju o svojoj sudbini“, rekao je Vukadinović.

On ukazuje da se moglo očekivati da će biti podignute tenzije i „povišena temperatura“ u susret ovogodišnjem obilježavanju zločina u Srebrenici, s obzirom na „okrugli datum“, 20. godišnjicu.

Ali, kako je istakao, isto tako se moglo očekivati, da će to biti iskorišteno za frontalni, ali i indirektni napad na Republiku Srpsku i na Srbe i sve one koji smatraju da je srpski narod imao svoje legitimne interese i pravo da se bori za njihovo ostvarivanje u BiH i bivšoj Jugoslaviji.

„Nažalost, ovo obilježavanje tragičnih događaja u Srebrenici, kako se približava godišnjica, poprima izvan humanitarnog i jedan politički i politikantski karakter i plašim se da će on biti sve dominantniji, a da će saosećanje sa žrtvama biti samo opravdanje za politički pritisak i pokušaj suštinske likvidacije Srpske i pretenzija Srba u BiH da sami biraju svoju sudbinu“, rekao je Vukadinović.

On smatra da će se narednih dana voditi diplomatska bitka oko toga da se vrh Srbije i Republike Srpske prinude da se pojave u Srebrenici.

Prema Vukadinoviću, opasno je to što bi se to prisustvo shvatilo kao vrsta kajanja i priznavanja one interpretacije događaja u Srebrenici koja nije potvrđena ni istorijskim faktima niti od relevantnih institucija Srbije i Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, sve vreme traga se za nekim srpskim Brantom, koji će da klekne i izvini se za zločine počinjene u ime srpskog naroda, kao što je to učinio Vili Brant u svojoj čuvenoj posjeti Poljskoj.

„Ono što je tu sporno jeste što takav čin automatski – ne da toga koji bi to učinio u ime srpskog naroda čini `novim Vilijem Brantom` – nego Srbe čini Nemcima, to jest kolektivnim krivcima za `genocid` i glavnim krivcima za rat i zločine u BiH“, rekao je Vukadinović.

On je ponovio da je to opasan zaplet, koji se krije u naizgled humanom i mirotvoračkom činu koji se očekuje od političkog vrha Srbije i Srpske, i tendencija da u ime mira i klanjanja žrtvama prihvate na sebe i svoj narod odgovornost za sve događaje i zločine na prostoru cijele SFRJ.

Mediji su objavili da Velika Britanija priprema rezoluciju o Srebrenici pred Savjetom bezbjednosti UN. Hrvatski poslanik Ivan Jakovčić inicirao je prijedlog rezolucije o Srebrenici u Evropskom parlamentu. U Kongresu SAD, takođe, je predstavljena rezolucija u Srebrenici.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio prijedlog rezolucije o Srebrenici čiji su predlagači poslanici Denis Bećirović, Mirsad Mešić i Zaim Backović, a rezoluciju o Srebrenici nedavno je i u Narodnoj skupštini Republike Srpske podnio potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. zuba zubic says:

    Dodik ne ide, tako je izjavio, a ako neko iz srbske vlade ode treba mu glavu na panj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *