„Ђукановић кренуо стопама Павелића: Срби у Црној Гори као некада у НДХ“

„Đukanović krenuo stopama Pavelića: Srbi u Crnoj Gori kao nekada u NDH“

13 novembra 2016

Montenegro Prime Minister Milo Djukanovic press conference

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović kritikovao je danas evropskog komesara za susedsku politiku i proširenje Johanesa Hana da se meša u unutrašnja pitanja Srbije kada su u pitanju predsednički izbori, pozivajući ga da, umesto toga, zaustavi kršenje prava Srba u Crnoj Gori.

– Han nema pravo da komentariše i određuje ko će biti kandidati na predstojećim predsedničkim izborima u našoj zemlji. To pravo imaju jedino građani Srbije – naveo je Popović u pisanoj izjavi za medije.

On je pozvao Johanesa Hana i Evropsku uniju da, umesto toga, hitno reaguju zbog „grubog kršenja osnovnih demokratskih i ljudskih prava Srba u Crnoj Gori“, i naveo da su Srbi u toj zemlji izloženi progonu i da im preti opasnost od nestajanja „kao nekada Srbima u Pavelićevoj NDH“.

– Pavelić je nad Srbima u NDH vršio fizički genocid, dok Milo Đukanović nad Srbima u Crnoj Gori sprovodi „identitetski genocid“, zloupotrebljavajući institucije države u nameri da Srbe nasilno jezički, kulturno i duhovno asimiluje – navodi se u saopštenju SNP.

Prema njegovim rečima, i Pavelićev i „Đukanovićev genocid“ su jednako opasni po srpski narod, jer „imaju isti cilj, a to je da zatru svaki trag o postojanju Srba na teritoriji Hrvatske i Crne Gore“.

– Da li je ta genocidna i antisrpska politika Mila Đukanovića pokazatelj jasne posvećenosti Crne Gore evroatlantskoj perspektivi, koju je nedavno pohvalio evropski komesar za susedstvo i politiku proširenja Johanes Han – pita Popović.

Deo te antisrpske politike je, tvrdi Popović, i pokušaj da se srpski narod i država kriminalizuju kroz optužbe o navodnoj organizaciji lažnog državnog udara u Crnoj Gori, za koji, ističe, postoje jasne indicije da ga je organizovao sam Milo Đukanović.

Prema njegovim rečima, Srbija ne sme da dozvoli da „osvedočeni kriminalci kao što je Đukanović lažnim optužbama vređaju i urušavaju njen međunarodni ugled, već mora energično da reaguje i odbaci te optužbe, kako bi zaštitila integritet i dostojanstvo svih građana Republike Srbije“.

On je pozvao i zvanični Beograd da najoštrije osudi kršenje ljudskih prava Srba u Crnoj Gori, kao i pokušaj kriminalizacije Republike Srbije od strane kriminalnog režima u Podgorici, te da preduzme hitne mere kako bi ovo pitanje dobilo adekvatnu pažnju međunarodne javnosti i institucija.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kosta says:

    i tebi će neko dohakati, beštijo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *