ЂУКAНОВИЋ: Срби, откријте ко је убио Ђинђића, да вам не убију премијера (Вучића)

ĐUKANOVIĆ: Srbi, otkrijte ko je ubio Đinđića, da vam ne ubiju premijera (Vučića)

15 decembra 2016
(FOTO: Vlada Crne Gore)

(FOTO: Vlada Crne Gore)

Nije dobro što ubistvo Zorana Đinđića nije rasvetljeno do kraja. Ako Srbija sebi ne odgovori na to pitanje, nažalost, može se suočavati s ponovljenim problemima, poručuje Milo Đukanović, bivši premijer Crne Gore u intervjuu za Kurir.

Đukanović je još govorio o odnosu Crne Gore i Rusije, kao i o važnosti toga da Srbija rasvetli političku pozadinu ubistva Zorana Đinđića.

Da li je poražavajuće što posle 13 godina nema postupka u vezi sa političkom pozadinom ubistva premijera Đinđića?

– Mnogi mediji su pravili paralelu između pokušaja terorističkog akta u Crnoj Gori i atentata na Zorana Đinđića. Zaista mislim da je veoma loše što slučaj Đinđićevog ubistva nije dobio potpuno razjašnjenje, nije dobio i tu dimenziju nesumnjivog političkog interesa da se to dogodi. Dakle, već sam kazao u parlamentu kod nas povodom ovoga što se događalo u Crnoj Gori – potpuno je nevažno da li će neki nesrećnik, neki izvršilac koji je došao da za 500 evra obavi nešto, možda i iz egzistencijalne nužde, ne opravdavam ga, biti u zatvoru ili ne, kao što ne mislim da je najvažnije što je neki Zvezdan, koji je ovde izvršio neposredno ubistvo Đinđića, danas u zatvoru. To ne bi smelo da zadovolji državu. Država bi morala da odgovori ko stoji…

Da li je to sramota Srbije?

-… Ko stoji iza toga i s kojim motivima. Sve dotle dok ne dobijemo taj odgovor, suočavaćemo se sa ponovljenim problemima.

Šta mislite o Čovićevoj ulozi u svemu, jer ga mnogi povezuju s osobama uključenim u atentata?

– Teško da bih to mogao da komentarišem jer su mi nepoznati detalji. Ali mislim da nije dobra okolnost ni za Srbiju ni za sve nas što taj slučaj nije rasvetljen do kraja. To nije slučaj ubistva nekog građanina, bez obzira na to što je ubistvo bilo kog građanina teško samo po sebi, ovde je reč o premijeru jedne države, a mislim da je reč i o tome da se želela kazniti jedna politika koju je u ime Srbije nagoveštavao i personifikovao Đinđić. Ako Srbija sebi ne da odgovora na to pitanje, nažalost, može se suočavati s ponovljenim problemima. Crna Gora se sada suočava s takvim problemima.

U intervju za Kurir, koji izlazi u petak, 16. decembra, Đukanović je ocenio i odnose Srbije i Crne Gore, pogled na aktuelnu situaciju u regionu, i nameru srpskih političara da se konačno pred lice pravde izvedu naručioci ubistva Zorana Đinđića.

KOMENTARI3 komentara

 1. Batina says:

  Da tebe dovedu pa da svjedocis, sta mislis.

  • Batina says:

   Povedi i bebu.

 2. Šumadija bre says:

  Kako to najednom SINHRONIZOVANI ZAHTEVI i Seselja, Vucica, Jovanovica i Djukanovica u vezi pozadine ubistva Djindjica...vrlo CUDNA ekipa. Da nece da izdaju zemju ko ranije Plavsicka? Odlaze se nabavka ruskih aviona, a dobavljaju se helikopteri od Nato prijatelja? Opasna situuacija i Nikolic vrda? Odkud to da MILO vatrira po Beogradu sa Vucicem?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *