„Ђурђевдан“ је химна мученика

„Đurđevdan“ je himna mučenika

4 jula 2015

Djurdjevak-crveni 56NOVO ostvarenje mladog beogradskog reditelja Hadži-Aleksandra Đurovića „Đurđevak crveni“ dobio je drugu nagradu u konkurenciji kratkometražnog filma na nedavno završenom Filmskom festivalu u Jaroslavu, u Rusiji. Bila je to istovremeno svetska premijera prvog srpskog igranog filma koji se bavi temom Jasenovca, a govori i o malo poznatom detalju nastanka popularne pesme „Đurđevdan“.

– Poslednjih decenija „Đurđevdan“ se peva na raznim veseljima, a većina ljudi ne zna tragične okolnosti pod kojima je nastala ova pesma – kaže za „Novosti“ Hadži-Aleksandar Đurović.

On je u svom filmu spojio ovaj malo znani podatak sa poznatom pričom iz logora Jasenovac o mučeniku Svetom Vukašinu. U kratkom filmu pratimo seljake koji vezani u koloni odlaze na mesto pogubljenja, a surovom zločinu suprotstavljaju se pesmom.

„Đurđevak crveni“ snimljen je u crno-beloj tehnici, a odličnu glumačku ekipu predvode Tanasije Uzunović, Goran Jevtić i Andrej Šepetkovski.

– Ideja mi je bila da film liči na ostvarenja iz 50-ih i 60-ih godina. Crno-bela tehnika je zanimljiva i zbog kontrasta: 12 seljaka obučenih u belo i zločinci u crnom – objašnjava Đurović i dodaje da je kompletna atmosfera, od fotografije, montaže i formata slike, slična dokumentaristici.

Crno-bela tehnika je autoru filma poslužila i da umanji surovost scena zločina.

– Nastojao sam da izbegnem tu vrstu šoka ili ekstremizma u prikazivanju brutalnih scena. Ne volim da vidim krv i sirovo nasilje na ekranu. Hteo sam da se da ovu tešku priču snimim u maniru starih filmova.

Đurović je, uz pomoć ojkaške grupe iz Majura kod Šapca sam uradio aranžman pesme „Đurđevdan“ u etno-stilu, uz pretpostavku „da je verovatno tako zvučala“.

Dijalog je sveden na minimum, ali je reditelju, kaže, bilo važno da se u filmu čuje čuvena rečenica: „Samo ti, sine, radi svoj posao“, koju stari Vukašin (Uzunović) izgovara svom krvniku uoči smrti.

– Trudio sam se da stvorim delo posle koga će se gledaoci zamisliti i zapitati koliko toga ne znamo, a trebalo bi da znamo, koliko toga zaboravljamo, a trebalo bi da pamtimo i, na kraju, kako olako prihvatamo neke stvari, a ne bismo smeli – kaže Đurović.

Film „Đurđevak crveni“ domaću premijeru imaće na nekom od specijalizovanih beogradskih festivala.

VI IDITE, JA NEĆU

U Beogradu će u septembru premijerno biti prikazan Đurovićev prvi dugometražni dokumentarni film „Vi idite, ja neću“. Ovo ostvarenje bavi se stradanjem kosovskih Srba, a zasnovano je na knjizi mitropolita Amfilohija „Ljetopis novog kosovskog raspeća“.

– Povod za film bile su zabeleške o stvarima koje su sveštenici nalazili kada su došli na Kosovo. Govorim o KiM kroz istoriju, sa akcentom na 1999, i priču o Milošu Ćirkoviću, poslednjem vojniku koji je ostao da brani svoju kuću u selu kod Peći.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svetislav says:

    Bravo za pocetak snimanja filmova (barem i dokumentarnih), o genocidu holokausnih razmera nad Srbima!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *