Dmitrij Medvedev predstavio tri glavna stuba ruske ekonomije

Dmitrij Medvedev predstavio tri glavna stuba ruske ekonomije

28 septembra 2013

Dmitry_Medvedev_official_large_photo_-2Brže, više, jače. Organizatori investicionog foruma u Sočiju su odlučili da u praksi realizuju olimpijkse principe u okviru programa ove godine. Rekordni broj učesnika – više od 8 hiljada, desetine panel diskusija, dva puta više nego prethodnih godina i rekordni broj ugovora koji se očekuju da će biti potpisani u Velokom ledenom dvorcu.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev je istupio na plenarnom zasedanju Soči 2013 i rekao o prioritetima nacionalne ekonomije. Šta znači efikasna saradnja u smislu osnove za dalji razvoj ruske ekonomije, govorio je u svom ekspozeu tokom prvog dana foruma Dmitrij Medvedev:

Oslanjanje na državnu tražnju i budžetske metode podrške, konjunktura spoljnih tržišta više ne mogu da budu jedini izvori održivog ekonomskog rasta. Taj je potencijal već iscrpljen. Mi moramo naći druge izvore rasta- u prvom redu u nedržavnom sektoru. Država mora da izađe iz sfera koje ograničavaju efikasnost biznisa. Samo će tako biti stvoren put za ekonomski razvoj.

Upravo ekonomski razvoj i kvalitet života su postali glavna tema plenarnog zasedanja i ekspozea premijera. Prvorazredni zadat ak za Rusiju je izgradnja novog modela ekonomije, koja je zasnovana na efikasnom državnom upravljanju i slobodi biznisa, izjavio je Dmitrij Medvedev:

Novi model mora biti postavljen na tri glavna stuba. Prvi- maksimalna preduzetnička sloboda i poboljšavanje poslovne klime. Drugi- stimulacija i osavremenjivanje tehnologija proizvodnje i treći- kvalitativno novi nivo državne uprave. Povećavanje transparentnosti rada vlade. Investitor mora imati sve mogućnosti da udobno i bezbedno funkcioniše. Privatna inicijativa je osnova razvoja.

No, stanje nacionalne ekonomije zavisi ne samo od unutrašnjih faktora. Makroekonomski problemi ostaju danas kao glavni izazov razvoju svake države, pa tako i Rusije, rekao je premijer.

Očigledno je da je ruska ekonomija odavno postala deo globalne, koja je sada u stanju recesije. Posledice svetske finansijske krize pokazuju suštinskii negativni uticaj na naš razvoj. Recept za održivi razvoj do sada niko nije našao. Kakve god bile preduzetničke mere, one ne bi mogle da se konačno izbore sa problemima u svetskoj ekonomiji. Vreme jednostavnih rešenja je za nama. Pred nama je težak put.

Svi principi koje je pomenuo premijer trebalo bi da primenjuju svi, a najpre lokalne vlasti. Jer, sila Rusije i jesu regioni, rezimirao je Medvedev. Posetivši izložbu ovog jutra, premijer je još jednom mogao da se uveri da su najvećim delom štandovi predstavnika i učesnikaupravo iz regiona. Izložba je očigledno bila interesantna, jer je premijer zbog nje zakasnio na početak plenarnog zasedanja.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *