Дневник заблуда: Споменици раздора

Dnevnik zabluda: Spomenici razdora

19 marta 2017

kul MILOS JELESIJEVIC_620x0

Nedavno je usvojena odluka da se narodnom heroju Milanu Tepiću podigne spomenik na teritoriji beogradske opštine Savski venac. Ovaj major Jugoslovenske vojske poginuo je 1991. kod Bjelovara u Hrvatskoj kada je digao u vazduh sebe i vojno skladište, ne želeći da ga prepusti neprijatelju. Tepiću je već postavljena spomen-ploča u istoimenoj ulici na Dedinju. Sama najava podizanja spomenika izazvala je diplomatsku oluju u Hrvatskoj, koja je uputila protestnu notu Srbiji. Na mestu bjelovarske Barutane, hrvatske vlasti već su podigle spomenik hrvatskim vojnicima poginulim uz Tepića, kao žrtvama srpske agresije.

U zemljama okruženja, sve su prisutniji problemi sa spomenicima nacionalne sadržine koji unose razdor među narodima. Nedavno su veterani Hrvatskih odbrambenih snaga u centru Jasenovca, najvećeg koncentracionog logora na prostoru okupirane Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata, podigli spomen-ploču sa ustaškom krilaticom “Za dom spremni”. Protiv ploče digla su glas dvojica poslanika hrvatske opozicije, a Srpsko narodno veće, jevrejska zajednica i Savez antifašista u Hrvatskoj bojkotovali su prošlogodišnju komemoraciju u Jesenovcu zbog “revitalizacije ustaštva”.

Kod Dervente u Republici Srpskoj, nedaleko od mesta logora za Srbe na katoličkom groblju Rabić, podignut je spomenik pripadnicima Hrvatske vojske odbrane u obliku ustaškog simbola “U”. Iako vređa srpske žrtve, Srbi odustaju od njegovog uklanjanja, “jer su svesni da ga niko neće skloniti”. Pre nekoliko godina u mestu Modran kod Bijeljine podignut je sličan spomenik koji nije uklonjen, iako su Srbi, nekadašnji logoraši, to tražili.

Zato ne iznenađuje otpor prema izgradnji Spomen-područja Donja Gradina, na prostoru logora Jasenovac koji se nalazi u Republici Srpskoj, na desnoj obali Save, prekoputa hrvatskog dela logora. Tu su mučene, ubijene i pokopane bukvalno stotine hiljada nevinih žrtava, pripadnika naroda Srba, Roma i Jevreja. U banjalučku vladu svojevremeno je dospeo stravičan predlog “arhitektonskog rešenja” novog memorijalnog kompleksa u obliku ustaškog znaka “U” sa ukrštenim kamom i maljem, simbolima masakriranja nevinih žrtava u ovom fašističkom logoru smrti. Laserska preciznost izrade makete spomenika pokazuje da se ne radi o amaterskoj, neslanoj šali. Umesto ujedinjenja u izgradnji memorijalnog centra nevinih žrtava, u Bosni i Hercegovini u toku je kampanja koju sprovode antisrpski i proustaški orijentisane snage da bi osujetile ili bar prolongirale izgradnju Spomen-kompleksa Donja Gradina. Medijsku podršku kampanji pruža bloger iz Banjaluke, poznat po aktivnostima kojima pokušava da destabilizuje Republiku Srpsku. Izgleda da razdori na planu očuvanja sećanja na tragične žrtve i događaje na našim prostorima ne mogu da budu prevaziđeni ni danas, kao što nisu bili u prošlosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *