Do 2025. godine u Evropi će biti 150 miliona siromašnih

Do 2025. godine u Evropi će biti 150 miliona siromašnih

12 septembra 2013

20061220114805!HomelessMeđunarodna humanitarna organizacija „Oksfam“ saopštila je da postoji rizik da do 2025. godine još 25 miliona Evropljana postane siromašno, ukoliko vlade nastave sa pritiskom uvođenja mera štednje.

„Način na koji Evropa rešava ekonomsku krizu preti da socijalna prava unazadi za decenije. Agresivne mere štednje u oblastima socijalne pomoći, zdravstva i obrazovanja, smanjenje prava radnika i nepošten porez blokiraju milione Evropljana u krug koji bi mogao trajati decenijama. To je moralna i ekonomska besmislica“, rekla je direktor evropskog ogranka „Oksfama“ Natalija Alonso.

Ona je istakla da deset odsto najbogatijih Evropljana jedini imaju korist od mera štednje, jer njihovo bogatstvo raste.

Prema njenim rečima, Grčka, Irska, Italija, Portugal, Španija i Velika Britanija, koje najagresivnije uvode mere štednje, uskoro će imati najneravnopravnija društva u svetu, ukoliko njihovi lideri ne promene smer.

Ona je rekla da bi jaz između bogatih i siromašnih u Britaniji i Španiji mogao postati isti kao što je u Južnom Sudanu ili Paragvaju.

Agencija ističe da, ukoliko ne bude promena, politika mera štednje mogla bi dovesti da do 2025. godine još između 15 i 25 miliona Evropljana bude ugroženo siromaštvom.

„Time bi broj ljudi ugroženih siromaštvom bio povećan na 146 miliona, što je više od četvrtine stanovništva“, upozorava „Oksfam“ pred sastanak ministara finansija EU u Viljnusu.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *