До краја века сваки четврти становник ЕУ биће муслиман

Do kraja veka svaki četvrti stanovnik EU biće musliman

6 marta 2015

457576867Muslimani već decenijama povećavaju svoje prisustvo u Evropi. Mnogi od njih već u dve, tri ili više generacija žive na Starom kontinentu.

Islam je danas već druga najveća religija u Evropi posle hrišćanstva. A još je – religija koja se najbrža širi.

Broj muslimana u Evropi porastao je sa 29,6 miliona u 1990. godini na preko 46 miliona. Tako se udeo muslimana u ukupnom stanovništvu Evrope u istom periodu povećao sa 4,1 na 6 odsto, što znači da se povećao za bezmalo 50 odsto za samo 20 godina.

Prema približnim prognozama, 2030. godine muslimani će činiti 8 odsto stanovnika zapadne Evrope, a 2100. godine – svaki četvrti stanovnik Evropske unije biće pripadnik islama.

Evo kakve pozicije islam drži i zapadnoevropskim zemljama.

Francuska

Islam je među religijama u Francuskoj drugi po broju pripadnika, a najekspanzivniji po povećavanju njihovog broja. Većina muslimana savremene Francuske pripada prvom, drugom i trećem pokoljenju imigranata iz bivših francuskih kolonija u kojima je islam dominantna religija.

Francuska islamska zajednica je jedna od najbrojnijih u Evropi. Većina muslimana u toj zemlji ima arapsko ili berbersko poreklo, ali ima i Turaka, crnaca i belih Francuza koji su prešli u islam.

Većina muslimana živi u velikim gradovima, prvenstveno u Parizu i Marselju.

U Francuskoj postoji više od 2.100 džamija, a broj pripadnika islama premašio je 6 miliona.

Nemačka

U ovoj zemlji živi između 3,8 i 4,3 miliona muslimana koji čine približno pet odsto ukupnog stanovništva.

Oko 65 odsto su suniti, 7 odsto šiiti, a 13 odsto alaviti (pripadnici tolerantne struje u islamu koji se zalažu za slobodu veroispovesti i ravnopravnost žena).

U Nemačkoj postoje i vehabije, pripadnici krajnje konzervativnog i ekstremnog pravca u islamu. Nemački mediji najčešće stavljaju znak jednakosti između njih i islamista.

Procenjuje se da ih je oko 6.000, ali su pod najvećom paskom nemačkih tajnih službi i policije.

Velika Britanija

Islam je i u ovoj zemlji druga religija po broju vernika. Po popisu stanovništva iz 2011. godine, u Velikoj Britaniji živi 2,7 miliona muslimana koji čine 4,8 odsto ukupnog stanovništva.

Ogromna većina britanskih muslimana živi u Engleskoj i Velsu (do 1,591 miliona). Oko 42.000 muslimana (0,84 odsto ukupnog stanovništva) živi u Škotskoj, a oko 2.000 u severnoj Irskoj.

Postoje informacije da je 2011. godine u islam prešlo 100.000 britanskih državljana, među kojima su 66 odsto bile žene. Tokom 2012. – to je učinilo još 5.200 Britanaca.

Neofiti se regrutuju uglavnom po zatvorima i školama.

Italija i Španija

Među pet najmuslimanskijih zemalja zapadne Evrope su Italija (1,5 miliona – 2, 5 odsto stanovništva) i Španija ( 1 milion – 2,2 odsto stanovništva).

Holandija

Do 50-godina prošlog veka, u Holandiji je živeo neznatan broj muslimana. Međutim, već 2004. godine njihov broj se popeo na 994.000.

Danas je islam i u ovoj zemlji druga religija po broju pristalica. Ako se izuzme hrišćanstvo – muslimana ima isto koliko i pripadnika svih drugih religija zajedno.

U 128 holandskih gradova postoji 380 džamija. U Amsterdamu ih je 29, u Roterdamu – 26, a u Hagu – 21.

Austrija i Švedska

Broj muslimana u Austriji je već 2009. se približio 500.000.

Slični pokazatelji su i za Švedsku.

Muslimani čine 4,2 odsto stanovništva Austrije i oko pet odsto stanovništva Švedske.

Norveška

U ovoj zemlji živi oko 150.000 muslimana. Polovina od njih su građani Osla i Akershusa.

Poslednjih nekoliko godina broj muslimana se u ovoj skandinavskoj zemlji uvećao za deset odsto.

(Fakti.org)

KOMENTARI3 komentara

  1. demos demokratius says:

    nikakav razlog za strah.Sve je to volja prirode da se izbalansira i izmijesa narod u svijetu a kod dodje vrijeme za to sve ce to da nestane kao i sto ce religija da nestane.To se primjeti gledajuci kroz istoriju a i usporedbom na sad i davno srednjovjekovno vrijeme kad religija okupirala svijet.Religija samo trenutno pomaze da covjek shvati pojave zivota,ali posto ne pruza dokaze postikuje je evolucija i realizam.Religija je izmisljena iz maste covjeka a isus i muhamed su bili najpoznatiji predstavnici lazne sliku o tome sta je svijet.Svi ti doseljenici iz islamskog svijeta kad se izmijesaju sa ostalim kulturama polako mijenjaju svoje radikalne slike o vjeri i religiji i to je njihova uloga a vremen ce i oni postati moderni da ce polako napustati religiju i kritizirati stroge zakone u islamskim zemljama iz koje su potekli,sto je logicno.Znaci nemoze onaj koji zivi u iraku da kritikuje islam kad on ne zna za drugo a ovaj iz evrope vec vidi razliku.U evropskim drzavama su evropljani sefovi i dominantni su i drze sve pod kontrolom.Musliman u zap evropskoj zemlji se prilagodjava brzom tempu zivota tako da nekad u toj brzini zureci na posao nekad naruci svinjski proizvod i ne obracajuci paznju na to,sve je to priroda.A oni fundamentali iz originalnih zemalja sto drze vezu sa spijunima radikalima u evropi su pod kontrolom evropskih spijunskih instituta i to je posebna prica o vodjenju tihih ratova.Vjerovatno ce bit treci svijetski i mnogo toga ce se izbalansirati i promijeniti i prilagoditi odgovarajucem vremenu

  2. demos demokratius says:

    To je priroda izbalansirala jer moderan brzi svijet i oni sto napustaju religiju idu predaleko i zivot polako gubi svoje osnovne vrijednosti a ovi zaostali religiozni ipak nose sa sobom neke osnovne norme tako da se sve to mora da izbalansira.Zna priroda sta radi,imaju muslimani svoju ulogu naravno do prirodnih granica.Moje misljenje je da je zivot u izmijesanoj kolturnoj zajednici kao u sto je to bilo u sfrj bio mnogo kvalitetniji od radikalnog i jednoj dominirajucoj religiji,bilo kojoj.Tako isto zapadno noto kapitalisticki svijet bi napravio ropski sistem da ne postoji pravoslavna ruska kineska juzno americka kultura koja ima vise osjecaja za narod ,zato druze Putin samo naprijed izbalansiraj te kapitalisticke majmune da nebi dominirali.U tome je tajna i smisao.Pomocu nove tehnike internet i digital kulture ce svijet morati shvatiti o cemu je rijec i naci rijesenje za to i onda tek ce nastati bolji svijet demokracije a dotad ce mediji lagati da bi bogati profiteri skrivali uzivali nadmoc nad narodom

  3. demos demokratius says:

    i kraj,pozdravlja vas sviju marks engels john lennon ernesto che guevara bob marley tito i ostali

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *