Do kuće Vojvode Živojina Mišića gotovo je nemoguće doći

Do kuće Vojvode Živojina Mišića gotovo je nemoguće doći

29 septembra 2013

0vojvoda (2)_620x0Nekada čuvena Suvoborska džada, kojom se stiže i do rodne kuće – muzeja slavnog Živojina Mišića u Struganiku kod Mionice, bio je, izgleda, u boljem stanju u vreme kad je njome srpska vojska u Prvom svetskom ratu volovskim zapregama prevozila topove i naoružanje za Kolubarsku bitku, briljantnu pobedu nad austrougarskim zavojevačima pod komandom ovog vrsnog stratega, nego danas! Put je jedva prohodan, pun rupa, pa retko koji autobus s đačkom ekskurzijom uspeva da dođe do zavičaja Mišića, ali i Ravne gore.

Put koji se od saobraćajnice Mionica – Banja Vrujci – Ljig – Ibarska magistrala odvaja za Struganik i Ravnu goru spaja zapadnu Srbiju sa Gornjim Milanovcem i Čačkom. Brojni namernici, međutim, kad vide kakav je put, neretko odustaju od posete rodnoj kući i muzeju vojvode Mišića…

– Put za Struganik i dalje ka Ravnoj gori već duže je u veoma lošem stanju, jer su ga znatno oštetili teški kamioni koji su iz obližnjih majdana tuda prevozili kamen – kaže Dragan Gavrilović, predsednik Opštine Mionica. – Nameravamo da oko pet kilometara puta do rodne kuće vojvode Mišića popravimo do obeležavanja stogodišnjice Kolubarske bitke, ali to nećemo moći sopstvenim sredstvima, biće potrebno da se za finansijsku pomoć obratimo državi, nadležnim ministarstavima. Prema nekim procenama, oko 20 miliona dinara potrebno je za rekonstrukciju ove saobraćajnice.

Letos, za vreme „Mišićevih dana“, tradicionalne mioničke manifestacije, kuću vojvode posetili su ministri iz redova SPS, kojima su tada uručene plakete „Vojvoda Živojin Mišić“.

– Tadašnji ministar infrastruktura Milutin Mrkonjić iz prve ruke uverio se u kakvom je očajnom stanju put do rodne kuće Živojina Mišića, jer su do nje visoke zvanice mogle da stignu samo moćnim džipovima – kaže Vladan Radosavljević, upravnik Memorijalnog centra na Ravnoj gori. – Svedok sam da svake godine država obećava da će put do Struganika i Ravne gore biti popravljen, ali izgleda da slavni vojvoda, jedan od onih kojima dugujemo slobodu, nije dovoljno značajan da bi dobio asfalt!

Živojin Mišić je učestvovao u svim srpskim ratovima od 1876. do 1918. godine. Neposredno je komandovao srpskom Prvom armijom u Kolubarskoj bici, a prilikom proboja Solunskog fronta bio je načelnik Vrhovne komande.

– Rodna kuća i muzej vojvode Živojina Mišića svrstana je u đačke ekskurzije, ali šta vredi kad joj se zbog očajnog puta ne može prići – kaže Radosavljević. – Još se na obroncima Suvobora i Ravne gore mogu videti ostaci rovova srpske vojske, ali učenici nisu u prilici da posete ta svedočanstva slavne istorije.

Radosavljević podseća da je i Ravna gora od 2005. godine uvedena u registar đačkih ekskurzija, ne samo zbog Drugog svetskog rata, već i zato što je bila poslednja odbrana od austrougarske vojske.

– U Suvoborskoj bici, u Prvom svetskom ratu, učestvovao je i đeneral Draža Mihailović, kao poručnik pod komandom upravo vojvode Mišića – kaže Radosavljević. – Draža je komandovao mitraljeskom četom, nekoliko puta bio je ranjen, te odlikovan. Zato se 1941. godine opredelio za pokret otpora okupatoru. A dogovor o pružanju otpora nemačkom zavojevaču u Drugom svetskom ratu zbio se u rodnoj kući vojvode Živojina Mišića, sa njegovim sinom Aleksandrom.

OPREZNO, ALI DRSKO

Vojvoda Radomir Putnik ovako je opisao svog pomoćnika i saborca Živojina Mišića: „Poslovima rukuje oprezno, a izvodi ih drsko. Ima potrebnu odlučnost u stvarima gde ne sme biti kolebanja. Iako jak individualista, ne iskače iz kruga delatnosti dok same prilike na to ne izazovu. Mišić je veliki optimista, čak ni u najcrnjim prilikama ne gubi veru i nadu u poboljšanje situacije“.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *