ДО САД НЕВИЂЕНА ДЕМОНСТРАЦИЈА ВОЈНЕ МОЋИ: Јапанци у море шаљу свој највећи…

DO SAD NEVIĐENA DEMONSTRACIJA VOJNE MOĆI: Japanci u more šalju svoj najveći…

13 marta 2017

japanski_brod_sinhua

Japan planira u maju da pošalje svoj najveći ratni brod na tri meseca u Južnokinesko more, u najvećoj demonstraciji svoje vojne pomorske moći u toj regiji od Drugog svetskog rata, rekla su 3 izvora.

Kina polaže pravo na gotovo sve sporne vode i njena rastuće vojno prisustvo izazvalo je zabrinutost Japana i Zapada. Sjedinjene Države održavaju redovne vazdušne i morske patrole kako bi osigurale slobodnu plovidbu.

Nosač helikoptera Izumo, najveći japanski ratni brod, će se zaustaviti u Singapuru, Indoneziji, Filipinima i Šri Lanci pre nego što se pridruži zajedničkim mornaričkim vežbama s indijskim i američkim plovilima u Indijskom okeanu u julu. Povratak u Japan predviđen je u avgustu, rekli su izvori.

Izumo, dugačak 249 metara, velik je kao japanski nosači aviona iz Drugog svetskog rata i na njemu je aktivna eskadrila do devet helikoptera.

„Cilj je testirati sposobnosti Izuma njegovim slanjem u produženu misiju“, rekao je jedan od izvora upoznat s planom. „On će vežbati sa američkom mornaricom u Južnokineskom moru“, dodao je izvor koji je želeo da ostane anoniman jer nema ovlašćenja za davanje izjava medijima.

Portparol japanskih pomorskih odbrambenih snaga nije želeo da komentariše. Tajvan, Malezija, Vijetnam, Filipini i Brunej takođe polažu pravo na delove mora koje je bogato ribom, naftom i gasom i kojim godišnje prolazi 5 biliona dolara globalne trgovine.

Japan ne polaže pravo na te vode, ali ima odvojeni spor sa Kinom u istočnokineske moru.

Japan želi pozvati filipinskog predsendika Rodriga Dutertea, koji radi na poboljšanju veza sa Kinom poslednjih meseci nakon što je kritikovao stari savez sa SAD-om, da poseti Izumo kada brod dođe u Zaliv Subic, stotinjak kilometara zapadno od Manile, rekao je drugi izvor.

Japanska operacija dolazi u vreme kada se čini da SAD pod administracijom Donalda Trampa zauzima oštriji stav prema Kini. Vashington je kritikovao kinesku izgradnju veštačkih ostrva i nagomilavanje vojnih postrojenja za koje strahuje da bi se mogli koristiti za ograničavanje slobodne plovidbe.

Peking je u januaru saopštio da ima „nepobitan“ suverenitet nad spornim ostrvima nakon što je Bela kuća izjavila da će braniti „međunarodne teritorije“.

KOMENTARI2 komentara

  1. bato says:

    STO TRAZE JAPANCI I AMERI U KINESKOM MORU.STO NE SALJU SVOJEB BRODOVE U JAPANSKO MORE

  2. micky says:

    Moze li da mu se dogodi "Havarija".. Mis'im... cunami ili taklo nesto. Ja ko velim moze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *