Доба када смо били велесила

Доба када смо били велесила

28 новембра 2017

МЕТАФОРИЧНИ наслов „Дух 67.“, као основни мотив и плакат 23. Фестивала ауторског филма, подсетиће публику на годину у којој су настали култни филмови „Кад будем мртав и бео“ и „Буђење пацова“ Живојина Павловића, „Скупљачи перја“ Александра Саше Петровића, „Љубавни случај или трагедија службенице ПТТ“ Душана Макавејева, „Јутро“ Пурише Ђорђевића, „Бреза“ Анте Бабаје, „Мали војници“ Бахрудина Бате Ченгића, „Празник“ Ђорђа Кадијевића, „Каја, убићу те“ Ватрослава Мимице, „Немирни“ Кокана Ракоњца, „На авионима од папира“ Матјажа Оклопчича.

Овај својеврсни времеплов у једну невероватну кинематографију и културу којој смо припадали, одвијаће се у Музеју Кинотеке од 26. новембра до 2. децембра, у оквиру пратећег програма ФАФ. Како је у петак на конференцији за новинаре истакао Срђан Вучинић, уметнички директор фестивала, пре пола века, Нови југословенски филм доживео је свој стваралачки зенит, који је Југославију учинио филмском велесилом, а да ни сама није била свесна те чињенице.

– У овом програму доносимо једанаест остварења – репрезентацију која је освојила светске фестивале и приповедачким мајсторством уписала се у борхесовску историју вечности. Реч је о уметничким фикцијама које су некада радикално померале, као што и данас мењају наш доживљај стварности. Студентска побуна `68, снови о праведнијој социјалистичкој Југославији и хуманијем свету, лишеном говора оружја и хладноратовске поделе, нашли су своју аутентичну визију и антиципацију у критичком духу филмова `67. Преостаје нам да тај дух и енергију сачувамо у себи, можда у виду обећања неког бољег света и непомирљивог човека који ће се за њега изборити – изјавио је Вучинић, истичући да ће као „увод“ у овај програм бити уприличена промоција књиге „Мртви“ Слободана Новаковића, једног од оснивача и првог уметничког директора ФАФ, који је у својим текстовима забележио најбољу историју југословенског филма.

САША ПЕТРОВИЋ, ШУМАНОВИЋ, ДОБРОВИЋ

СРЂАН Вучинић (на слици) је најавио и вече посвећено редитељу Александру Саши Петровићу, чије име носи и главна награда, Гран при који додељује ФАФ.

– Овај програм радимо заједно са Фондацијом „Александар Саша Петровић“, а биће посвећен и Сави Шумановићу и Петру Добровићу, двојици великих сликара. Непосредан повод је што се ове године обележава 75 година од њихове смрти, а они су трагично настрадали – један је убијен, а други је умро у лифту после немачке рације у Београду 1942, али оно што их везује овде је то што је млади Саша Петровић направио сјајне документарне филмове о њима, који су најавили његову велику уметничку каријеру – претварање онога што је документарно у једну ликовну вредност, коју видимо у „Скупљачима перја“, „Биће скоро пропаст света“, „Три“.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Majka says:

    Sve u svoje vreme, ali biće, biće opet.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u