Доба када смо били велесила

Doba kada smo bili velesila

28 novembra 2017

METAFORIČNI naslov „Duh 67.“, kao osnovni motiv i plakat 23. Festivala autorskog filma, podsetiće publiku na godinu u kojoj su nastali kultni filmovi „Kad budem mrtav i beo“ i „Buđenje pacova“ Živojina Pavlovića, „Skupljači perja“ Aleksandra Saše Petrovića, „Ljubavni slučaj ili tragedija službenice PTT“ Dušana Makavejeva, „Jutro“ Puriše Đorđevića, „Breza“ Ante Babaje, „Mali vojnici“ Bahrudina Bate Čengića, „Praznik“ Đorđa Kadijevića, „Kaja, ubiću te“ Vatroslava Mimice, „Nemirni“ Kokana Rakonjca, „Na avionima od papira“ Matjaža Oklopčiča.

Ovaj svojevrsni vremeplov u jednu neverovatnu kinematografiju i kulturu kojoj smo pripadali, odvijaće se u Muzeju Kinoteke od 26. novembra do 2. decembra, u okviru pratećeg programa FAF. Kako je u petak na konferenciji za novinare istakao Srđan Vučinić, umetnički direktor festivala, pre pola veka, Novi jugoslovenski film doživeo je svoj stvaralački zenit, koji je Jugoslaviju učinio filmskom velesilom, a da ni sama nije bila svesna te činjenice.

– U ovom programu donosimo jedanaest ostvarenja – reprezentaciju koja je osvojila svetske festivale i pripovedačkim majstorstvom upisala se u borhesovsku istoriju večnosti. Reč je o umetničkim fikcijama koje su nekada radikalno pomerale, kao što i danas menjaju naš doživljaj stvarnosti. Studentska pobuna `68, snovi o pravednijoj socijalističkoj Jugoslaviji i humanijem svetu, lišenom govora oružja i hladnoratovske podele, našli su svoju autentičnu viziju i anticipaciju u kritičkom duhu filmova `67. Preostaje nam da taj duh i energiju sačuvamo u sebi, možda u vidu obećanja nekog boljeg sveta i nepomirljivog čoveka koji će se za njega izboriti – izjavio je Vučinić, ističući da će kao „uvod“ u ovaj program biti upriličena promocija knjige „Mrtvi“ Slobodana Novakovića, jednog od osnivača i prvog umetničkog direktora FAF, koji je u svojim tekstovima zabeležio najbolju istoriju jugoslovenskog filma.

SAŠA PETROVIĆ, ŠUMANOVIĆ, DOBROVIĆ

SRĐAN Vučinić (na slici) je najavio i veče posvećeno reditelju Aleksandru Saši Petroviću, čije ime nosi i glavna nagrada, Gran pri koji dodeljuje FAF.

– Ovaj program radimo zajedno sa Fondacijom „Aleksandar Saša Petrović“, a biće posvećen i Savi Šumanoviću i Petru Dobroviću, dvojici velikih slikara. Neposredan povod je što se ove godine obeležava 75 godina od njihove smrti, a oni su tragično nastradali – jedan je ubijen, a drugi je umro u liftu posle nemačke racije u Beogradu 1942, ali ono što ih vezuje ovde je to što je mladi Saša Petrović napravio sjajne dokumentarne filmove o njima, koji su najavili njegovu veliku umetničku karijeru – pretvaranje onoga što je dokumentarno u jednu likovnu vrednost, koju vidimo u „Skupljačima perja“, „Biće skoro propast sveta“, „Tri“.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Majka says:

    Sve u svoje vreme, ali biće, biće opet.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *