Dobar dan, predsedniče!

Dobar dan, predsedniče!

30 marta 2013

121139_zarko-markovic-1_ifPiše: Žarko Marković

Eto, pomiriše se SNSD i SDS. Rešiše sve probleme i nesuglasice za samo dva časa, uz kafu i vodu, običnu i kiselu, u zgradi Narodne skupštine RS. Iako neki članovi brojnih delegacija sa obe strane možda i nisu priželjkivali pomirenje, tri meseca žestoke pljuvačine, podmetanja, prozivki i zlonamernih konstrukcija zaboraviše se uz stisak ruke. Nisu više sporni ni Mirko Šarović, ni Mlađen Mandić, ni Mirko Okolić, ni carinske tarife, ni knjiženje imovine, ni otpušteni vojnici. Zajedno smo skupa. Naravno, i jači.

A mnogo toga se dešavalo u vremenu kada su mediji trošili papir i televizijske minute na njihov sukob. Dok je „SDS dlaku menjao, a ćud nikada“, u drugi plan je guran štrajk u pravosuđu i onaj jalovi pokušaj pobune kod prosvetara. Dok je „Bosić bio lažov i kukavica koja na sednice parlamenta dolazi iz Ambasade SAD“, ispod žita se pripremala rekonstrukcija Vlade Srpske i politički odstrel Aleksandra Džombića. Pod plaštom prozivki na račun Milorada Dodika da je „zaštitnik kriminala i kriminalaca“, kadrovi i kadrovčići SDS-a dobijali su posao u zajedničkim institucijama. Sve je slutilo na raskid saradnje, Sarajevo je to jedva čekalo, a onda se desio veleobrt. Mediji, bar nakratko, više neće imati tu vrstu mesa da ga bace, kao zabavu, gladnoj javnosti. Valja tražiti neke druge teme.

Sve upućuje na to da sukob SDS-a i SNSD-a nije bio baš najiskreniji i da je odgovarao i jednima i drugima da skrenu pažnju sa nekih drugih priča. Koliko god to, ako je zaista istina, bilo bedno i providno, dobro je što stvarnog sukoba između ove dve stranke, bar kada je nastup u Sarajevu u pitanju, nema. Ne treba biti zavađen u zajedničkim institucijama, jer ta podeljenost se početkom prošle decenije Srpskoj vraćala i obijala o glavu kao bumerang.

Pravo pitanje je, međutim, da li je na sastanku delegacija dveju stranaka u četvrtak posejana klica jedne, mnogo ozbiljnije, priče o koaliranju ove dve partije. Iako i jedni i drugi na to danas reaguju sa poprilično gadljivim izrazom lica, fingirani tromesečni sukob garant je da im se ne može potpuno verovati. Zato bi ovo pomirenje moglo da bude jedna vrsta vize za budućnost za ono što će se dešavati kroz otprilike dve godine. Dotada će mnogo toga još da se desi. Pre svega, Milorad Dodik će otići u Hag da svedoči u korist odbrane Radovana Karadžića. Već početak njegovog iskaza, koji će se sigurno pratiti sa posebnim zanimanjem, mogao bi da donese mnogo simbolike. A ako Radovan i Mile jedan drugog pozdrave sa „dobar dan, predsedniče“, klica posejana u četvrtak mogla bi ekspresno da proklija.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *