ДОБИЛИ СУ ШТА СУ ТРАЖИЛИ ОД РУСИЈЕ, а сада су у паници

ДОБИЛИ СУ ШТА СУ ТРАЖИЛИ ОД РУСИЈЕ, а сада су у паници

13 августа 2017

Владимир Путин распоређује 100.000 војника да окруже суседне европске државе, услед стахова да ће избити Трећи светски рат.

Како се светска пажња тренутно усмерава на кризу у Северној Кореји, Москва се тајно припрема за велике ратне игре у наредних неколико недеља, када ће 100.000 војника окружити границе држава чланица НАТО-а, Естоније, Летоније и Литваније.

Блог Џоела Розенберга извештава:

 • Свака од ових држава је све забринутија да ће Путин можда бити заинтересован да их ухвати и поново стави под руску хегемонију. То је и моја брига, али нисам сигуран да је то случај и са довољним бројем лидера на Западу.
 • Ако такве провокације нису биле довољне, Владимир Путин је управо протерао 755 америчких дипломата из Русије, што ступа на снагу 1. септембра.
 • Путин је даље “подстакао војне провокације против НАТО снага широм Источне Европе“ слањем руских војних авиона да направе “провокативне прелете над НАТО бродовима и авионима,“ распоређивањем “нове војне опреме у Каљининграду, територији смештеној између балтичких земаља и Пољске, које су све чланице НАТО-а,“ и спровођењем “сајбер напада на изборне процесе у више земаља НАТО-а, укључујући, али се не ограничавајући, на САД, Немачку и Француску,“ рекао је амерички аналитичар одбране пишући за Неwсwеек.
 • Све ово, наравно, долази након Путинових одлука да нападне и заплени Крим и Источну Украјину од 2014. године.
 • Да бисмо уверили наше НАТО савезнике да ћемо стати уз њих и поштовати Члан В – НАТО-ов заједнички одбрамбени споразум који наводи да се напад на једног члана НАТО-а сматра нападом на све – председник Трамп се обратио Пољској 6. јула. Пољска је кључни НАТО партнер и један од најближих савезника Америке у Источној Европи.
 • 31. јула је потпредседник Пенс посетио Талин, главни град Естоније, где се обратио НАТО снагама и састао се са лидерима све три балтичке државе. То је такође био одличан говор.
 • Затим је потпредседник Пенс посетио Грузију, која је 2008. године била под инвазијом и делимично окупирана од стране Русије, и Црну Гору, најновијег члана НАТО-а, где је с правом осудио руску “агресију“ и “окупацију.“
 • Штавише, Конгрес је великом већином усвојио – а председник Трамп је управо потписао – нове економске санцкије Русији да одговоре на напоре Москве да се умеша у америчке изборе 2016. године. Сенат је гласао са 98 према 2 у корист санкција. Дом је усвојио ову меру са 419 према 3.
 • Истовремено, председник Трамп мудро наставља да врши притисак на сваког члана НАТО-а да одржи своју обавезу инвестирања најмање 2% свог годишњег БДПа у одбрану. Тренутно само пет земаља одржава тај кључну обавезу – САД, Грчка, Естонија, Велика Британија и Пољска. Румунија је управо најавила да ће бити шеста земља која ће испунити својих 2%. Поред тога, Летонија и Литванија су управо најавила да ће драматично повећати своју одбрамбену потрошњу и обе ће испунити циљ од 2% до 2018. године. И друге државе почињу да иступају, такође.
 • Морамо се молити за лидере САД-а и НАТО-а да имају мудрост и храброст да појачају своје снаге у Балтику и драматично повећају своје одвраћање против Москве у читавој источној Европи. Не желимо да видимо сценарио у коме се охрабрени цар Путин налази у искушењу да нападне било кога другог.

Делови приче Неw Yорк Тимес-а о предстојећим руским ратним играма:

“Русија се припрема да пошаље чак 100.000 војника на источну границу НАТО територије крајем лета, што је један од највећих корака војног нагомилавања које је предузео председник Владимир Путин и вежба застрашивања која подсећа на најстрашније дане Хладног рата.“

“Војници спроводе војне маневре познате као “Запад“ у Белорусији, Балтичком мору, западној Русији и Каљининграду,“ истакао је Тимес.

(Медији)

KOMENTARI4 коментара

 1. goran says:

  Vezbajte deco, vezbajte, dok se ne umorite.

 2. M says:

  Konacno jedan suvisli naslov,a ne nesuvislo senzacionalisticki!U sridu!

 3. milan says:

  Putin je jednom izjavio samo sto mnogi to zaboravljaju. Naucio sam na ulicama Petrograda da kada dodje do toga da trebas udariti udari prvi i svrsio si pola sukoba!

 4. M says:

  Nadam se da to nije i zaboravio u medjuvremenu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u