ДОБИЛИ СУ ШТА СУ ТРАЖИЛИ ОД РУСИЈЕ, а сада су у паници

DOBILI SU ŠTA SU TRAŽILI OD RUSIJE, a sada su u panici

13 avgusta 2017

Vladimir Putin raspoređuje 100.000 vojnika da okruže susedne evropske države, usled stahova da će izbiti Treći svetski rat.

Kako se svetska pažnja trenutno usmerava na krizu u Severnoj Koreji, Moskva se tajno priprema za velike ratne igre u narednih nekoliko nedelja, kada će 100.000 vojnika okružiti granice država članica NATO-a, Estonije, Letonije i Litvanije.

Blog Džoela Rozenberga izveštava:

 • Svaka od ovih država je sve zabrinutija da će Putin možda biti zainteresovan da ih uhvati i ponovo stavi pod rusku hegemoniju. To je i moja briga, ali nisam siguran da je to slučaj i sa dovoljnim brojem lidera na Zapadu.
 • Ako takve provokacije nisu bile dovoljne, Vladimir Putin je upravo proterao 755 američkih diplomata iz Rusije, što stupa na snagu 1. septembra.
 • Putin je dalje “podstakao vojne provokacije protiv NATO snaga širom Istočne Evrope“ slanjem ruskih vojnih aviona da naprave “provokativne prelete nad NATO brodovima i avionima,“ raspoređivanjem “nove vojne opreme u Kaljiningradu, teritoriji smeštenoj između baltičkih zemalja i Poljske, koje su sve članice NATO-a,“ i sprovođenjem “sajber napada na izborne procese u više zemalja NATO-a, uključujući, ali se ne ograničavajući, na SAD, Nemačku i Francusku,“ rekao je američki analitičar odbrane pišući za Newsweek.
 • Sve ovo, naravno, dolazi nakon Putinovih odluka da napadne i zapleni Krim i Istočnu Ukrajinu od 2014. godine.
 • Da bismo uverili naše NATO saveznike da ćemo stati uz njih i poštovati Član V – NATO-ov zajednički odbrambeni sporazum koji navodi da se napad na jednog člana NATO-a smatra napadom na sve – predsednik Tramp se obratio Poljskoj 6. jula. Poljska je ključni NATO partner i jedan od najbližih saveznika Amerike u Istočnoj Evropi.
 • 31. jula je potpredsednik Pens posetio Talin, glavni grad Estonije, gde se obratio NATO snagama i sastao se sa liderima sve tri baltičke države. To je takođe bio odličan govor.
 • Zatim je potpredsednik Pens posetio Gruziju, koja je 2008. godine bila pod invazijom i delimično okupirana od strane Rusije, i Crnu Goru, najnovijeg člana NATO-a, gde je s pravom osudio rusku “agresiju“ i “okupaciju.“
 • Štaviše, Kongres je velikom većinom usvojio – a predsednik Tramp je upravo potpisao – nove ekonomske sanckije Rusiji da odgovore na napore Moskve da se umeša u američke izbore 2016. godine. Senat je glasao sa 98 prema 2 u korist sankcija. Dom je usvojio ovu meru sa 419 prema 3.
 • Istovremeno, predsednik Tramp mudro nastavlja da vrši pritisak na svakog člana NATO-a da održi svoju obavezu investiranja najmanje 2% svog godišnjeg BDPa u odbranu. Trenutno samo pet zemalja održava taj ključnu obavezu – SAD, Grčka, Estonija, Velika Britanija i Poljska. Rumunija je upravo najavila da će biti šesta zemlja koja će ispuniti svojih 2%. Pored toga, Letonija i Litvanija su upravo najavila da će dramatično povećati svoju odbrambenu potrošnju i obe će ispuniti cilj od 2% do 2018. godine. I druge države počinju da istupaju, takođe.
 • Moramo se moliti za lidere SAD-a i NATO-a da imaju mudrost i hrabrost da pojačaju svoje snage u Baltiku i dramatično povećaju svoje odvraćanje protiv Moskve u čitavoj istočnoj Evropi. Ne želimo da vidimo scenario u kome se ohrabreni car Putin nalazi u iskušenju da napadne bilo koga drugog.

Delovi priče New York Times-a o predstojećim ruskim ratnim igrama:

“Rusija se priprema da pošalje čak 100.000 vojnika na istočnu granicu NATO teritorije krajem leta, što je jedan od najvećih koraka vojnog nagomilavanja koje je preduzeo predsednik Vladimir Putin i vežba zastrašivanja koja podseća na najstrašnije dane Hladnog rata.“

“Vojnici sprovode vojne manevre poznate kao “Zapad“ u Belorusiji, Baltičkom moru, zapadnoj Rusiji i Kaljiningradu,“ istakao je Times.

(Mediji)

KOMENTARI4 komentara

 1. goran says:

  Vezbajte deco, vezbajte, dok se ne umorite.

 2. M says:

  Konacno jedan suvisli naslov,a ne nesuvislo senzacionalisticki!U sridu!

 3. milan says:

  Putin je jednom izjavio samo sto mnogi to zaboravljaju. Naucio sam na ulicama Petrograda da kada dodje do toga da trebas udariti udari prvi i svrsio si pola sukoba!

 4. M says:

  Nadam se da to nije i zaboravio u medjuvremenu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *