DOBITNIK PULICEROVE NAGRADE: Obama je najveći neprijatelj slobode štampe

DOBITNIK PULICEROVE NAGRADE: Obama je najveći neprijatelj slobode štampe

18 avgusta 2014
obama-crazy-nuts-dumbNovinar „Njujork tajmsa“ i dobitnik Pulicerove nagrade Džejms Rizen, kome preti zatvorska kazna zbog odbijanja da otkrije izvor, nazvao je američkog predsednika Baraka Obamu najvećim neprijateljem slobode štampe u ovoj generaciji, prenosi danas britanski „Gardijan“.

Rizen je, u razgovoru s koleginicom Morin Daud, optužio Obamu da agresivno progoni novinare koji u izveštajima o osetljivim temama kritikuju američku administraciju.

Američkom novinaru preti zatvorska kazna zbog izveštavanja o nespretnoj obaveštajnoj operaciji koja se završila tako što su Iranu otkrivene nuklearne tajne.

Američko Ministarstvo pravde već duže vreme pokušava da ga primora da svedoči i otkrije ime poverljivog izvora izveštaja na kojem se temelji i Rizenova knjiga “Ratno stanje”, objavljena 2006. godine.

Vrhovni sud je nedavno odbacio Rizenov zahtev za povlačenja naloga za svedočenje i novinar je priznao da je iscrpeo sve zakonske opcije, te da bi već na jesen mogao da završi u zatvoru.

Ukoliko se to dogodi, Rizen će biti prvi novinar osuđen zbog odbijanja da otkrije izvor od 2005. godine, kada je zbog iste optužbe bila zatvorena bivša novinarka “Njujork tajmsa” Džudit Miler.

Ministarstvo pravde je pokrenulo istragu protiv Rizena još 2006. godine zbog tekstova o nezakonitom prisluškivanju američkih gradjana posle terorističkih napada od 11. septembra 2001. godine, a potom i povodom navoda iz knjige “Ratno stanje”.

Administracija tadašnjeg predsednika Džordža Buša uhapsila je Džefrija Sterlinga, bivšeg agenta Centralne obaveštajne službe, zbog optužbe da je bio izvor Rizenovih izveštaja, a Obamina administracija pokušava da primora novinara da svedoči protiv Sterlinga i potvrdi da mu je on bio izvor, piše “Gardijan”.

 

– Mnogi ljudi i dalje misle da je to neka vrsta igre… Oni ne žele da veruju da Obama želi da uguši štampu i uzbunjivače, ali on to radi. On je najveći neprijatelj slobode štampe u ovoj generaciji – rekao je Rizen.

Prošle sedmice su grupe boraca za slobodu štampe predale peticiju s više od 100.000 potpisa Ministarstvu pravde, tražeći da se odbaci slučaj protiv Rizena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *