DOBOJ POSLE POPLAVA – Grad u blatu i ruševinama

DOBOJ POSLE POPLAVA – Grad u blatu i ruševinama

20 maja 2014

doboj-poplava-(328)U Doboju više nema opasnosti od poplava, a reka Bosna se je povukla u svoje korito. Broj žrtava još nije do kraja utvrđen, a zvaničan podatak je da je do sada nastradalo 20 osoba. Najteži dio posla tek predstoji jer vremenske prilike opet nisu naklonjene, jer juče, danas i narednih dana se očekuje toplo vreme, što nikako ne ide na ruku zbog dezinfekcije čitavog grada.

Iz Epidemiološkog centra su saopštili da situacija nije povoljna. Toplo vreme, veliki mulj, uginule životinje predstavljaju veliku opasnost od zaraznih bolesti. U zavisnosti od pozicije u gradu, poplave su dostizale visinu i do šest metara. Blato po ulicama je oko deset centimetara, a na zelenim površinama mnogo veće.

Stanovništvo, što je veoma bitno, solidarno i sa velikim optimizmom, dostojanstveno uklanja posledice poplava. Iz zgrada, kuća i ostalih poplavljenih objekata se uklanjaju nameštaj i uništene stvari. O tome koliko je bio jak talas poplave govore i automobili koji su se usljed vodene stihije zaustavili od drvo ili zgradu, prevrnuti kiosci. Grad je pun blata i mulja koji je naneo poplavni talas. Blato se nalazi i u svim poplavljenim objektima i na ulicama. U nekim delovima grada su ekipe za dezinkfekciju i idu od objekta do objekta.

U zgradi Opštine Doboj je punkt za prihvat pomoći koja dolazi sa svih strana. U istovaru su angažovani đaci, studenti i ostali dobrovoljci. Odatle se pomoć odvozi na potrebne lokacije. Kola hitne pomoći takođe razvoze hranu.

Jedino, što nije na zavidnom nivou je to, jer se u gradu ne vidi mehanizacija koja bi odvozila otpad koji su građani izneli, nema cisterni za sapiranje blatnjavih ulica, a na putevima prema Doboju se može videti više desetina parkiranih kamiona, mašina i svih vrsta vozila koja bi mogla da se koriste u otklanjau posledica. Podsećamo, na teritoriji cele Republike Srpske je proglašena vanredna situacija, ali mnogi koji bi trebali, bar imaoci teške mehanizacije se ne ponašaju u skladu sa tim, odnosno nisu ustupili svoja vozila za potrebe uklanjanja posledica poplave. Takođe što nije urađeno, a bilo je od velike važnosti za komunikaciju stanovništva je to, da se mobilni operateri nisu setili da u ugroženim mestima puste besplatne impulse za telfonsku komunikaciju jer znatan broj stanovništva nije mogao da dopuni telefon i nisu imali “kredita” na telefonskim karticama kako bi obavestili da im je potrebna pomoć ili neke druge važne informacije. Stoga neki potrebni i osnovni zadaci u trenutku vanredne situacije u Republici Srpskoj nisu bili na nivou.

Gradu i stanovništvu su trenutno najpotrebnije maske, rukavice, dezinfekciona sredstva svih vidova, hrana za bebe, pelene, voda i hrana.

Ono što je najbitnije sada za Doboj jeodvoz krupnog otpada iz grada, potom sapiranje ulica, dezinfekcija kuća, stanova i ostalih objekata kako bi se izbeglo eventualno pojavljivanje zaraznih bolesti, a što bi se moralo uraditi u najkraćem mogućem roku.

Stanovnici čitave Republike Srpske se solidarišu sa stanovnicima Doboja i redovno se šalje pomoć. Veliki broj punktova za primanje i distribuciju pomoći se nalazi u svakom gradu i opštini, te se pomoć šalje svim ugroženim mestima.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *