„Dobojski logor – simbol tragedije srpskog naroda“

„Dobojski logor – simbol tragedije srpskog naroda“

31 децембра 2013

Dragomir-Andjelkovic-ProfilAustrougarski logor za Srbe u Doboju bio je osnovan radi istrebljivanja i eliminisanja Srba iz Podrinja, i simbol je tragedije srpskog naroda, koja vuče kontinuitet preko Jasenovca do „Oluje“ i pogroma na Kosovu i Metohiji, rekao je Srni istoričar iz Beograda Dragomir Anđelković.

On je naveo da je logor u Doboju „na neki način utro put geopolitičkog delovanja naših neprijatelja, jer je osnovan radi istrebljivanja i eliminisanja Srba iz Podrinja“.

„Cilj je bio da se, posle početka Prvog svetskog rata i prve kontraofanzive srpske vojske, Podrinje potpuno očisti od Srba, kako bi srpski etnički korpus bio presječen na dva dela“, rekao je Anđelković.

On je ocijenio da su zato počela provođenja tako masovnih zločina nad Srbima u Podrinju, na prostoru današnje Republike Srpske, pa u vezi sa tim treba tumačiti i zločine u Mačvi u Srbiji.

Anđelković je istakao da su se u Evropi i na Bliskom istoku desila tri genocida tokom 20. vijeka – nad Jevrejima, Jermenima i Srbima.

On je ocijenio da je nevjerovatna simbolika u tome da su prva dva genocida – nad Srbima i nad Jermenima koja su počinili Turci, počela iste – 1915. godine i da je stradanje ta dva naroda neprekidno trajalo tokom 20. vijeka.

Anđelković je zaključio da je potpuno nevjerovatno da se danas u Evropi čuju glasovi o srpskoj krivici i navodnom srpskom fašizmu „kada je potpuno jasno da su Srbi bili najveće žrtve i ratova i pogroma i, u krajnjoj liniji, jedini uz Jevreje, Jermene, i na neki način i Rome, objekat stravičnog genocida“.

„Cinizam je da oni koji su nas istrebljivali danas pričaju o našoj krivici za sukobe“, rekao je Anđelković.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u