Добре промене за наш филм

Dobre promene za naš film

11 maja 2017

UVIDOM u javne paverpoint prezentacije, Filmski centar Srbije objavio je celokupan presek aktivnosti u periodu od 2014. do 2016. godine, koji daje pregled i uvid u rad najvažnije nacionalne institucije za našu kinematografiju. Posle niza problematičnih godina, kako u izboru rukovodećih kadrova, budžeta koji dobija iz državne kase, finansiranja iz drugih izvora, nedostatka regulative u svim segmentima poslovanja, pa do pomalo „inkognito“ rada u koji javnost nije bila previše uključena, ova prezentacija nedvosmisleno pokazuje da je FCS ušao u novu, dobru fazu i ostvario brojna postignuća. Pre svega, obezbedio je stabilan budžet (u 2014. on je iznosio 363.242.500, dinara, a za 2017. država je izdvojila 606.529.000 dinara). Povećan je broj sufinansiranih filmova (za godinu i po podržano je 16 projekata), dupliran je broj manjinskih koprodukcija (od pet u 2014, nula u 2015, do deset u 2016), a od šest dugometražnih dokumentarnih filmova koje je FCS do sada godišnje podržavao, u 2016. sufinansirano je 16. Naši projekti i filmovi imali su više od tri puta veću prisutnost na međunarodnim festivalima i radionicama u odnosu na 2014. i 2015, i tri puta veće učestvovanje u međunarodnim organizacijama. Podaci pokazuju da je uvođenje MEDIJA programa za samo godinu dana srpskom filmu donelo 660.000 evra, da je u 2016. na Evroimažu podržano šest naših projekata, i da je sprovođenje programa poreskih olakšica omogućilo dolazak velikih inostranih produkcija koje snimaju u Srbiji.

U ovom periodu FCS je uveo i preko 25 pravilnika i propisa koji detaljnije regulišu njegov rad, a uspostavljen je i stroži mehanizam kontrole državnih sredstava i tokova novca. Prezentacija koju je objavio, daje i kompletan uvid o sprovedenim konkursima za sufinansiranje u svim kategorijama, učešću i nagradama podržanih filmova na svetskim festivalima, kao i u izdavačku delatnost. Kako, za „Novosti“, kaže Boban Jevtić, direktor FCS, najvažnija stvar koju je ova institucija uspela da ostvari za ovaj relativno kratki period je, pre svega, kontinuitet, a zatim i stvaranje jasnog sistema funkcionisanja.

– Filmski centar Srbije je u dosadašnjem radu imao velike oscilacije – konkursi su bili neredovni, bilo je raznih afera i problema, ali čini mi se da sada, bar su takvi komentari i same struke, napredujemo u dobrom smeru. Naravno da će uvek postojati pojedinci koji se lakše snalaze u atmosferi kada sistema nema, i da će pokušati sve kako bi se ova krhka stabilnost poremetila, što je već poznati „folklor“. Ali, tu je uvek najbolje prepustiti da rezultati rada govore sami za sebe – kaže Jevtić, ističući da ima još puno toga da se uradi.

Pre svega, novi Zakon o kinematografiji, povezivanje sa evropskim i svetskim organizacijama, razvoj drugih kategorija audio-vizuelnih delatnosti, i još puno toga. – Čvrsto verujem da možemo postati najznačajnija filmska industrija u regionu, i da je ova dobra promena u FCS u stvari tek početak – smatra Jevtić.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *