Добро дошли својој кући!

Dobro došli svojoj kući!

10 avgusta 2015

Darko Momić 4656Piše: Darko Momić

Dozvolite mi da ispravim 20 godina dugu nepravdu i da kažem ono što je tada Srbija mislila, ali nije umjela ili smjela da kaže. Dozvolite mi da to izgovorim pokajnički, ali glasno i ponosno. Dobro došli, naši Srbi, dobro došli svojoj kući – riječi su kojima je predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić završio svoj potresni govor prije dva dana na mostu u Sremskoj Rači, gdje je obilježen Dan sjećanja na više od 250.000 prognanih i stradalih Srba iz nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Nema nikakve sumnje da je krajiškim Srbima koji su prije dvije decenije prošli golgotu bilo toplo oko srca kada su slušali riječi dobrodošlice od trenutno najmoćnijeg srpskog političara. A nema nikakve sumnje ni da je svima zaiskrila suza u oku kada su slušali Đurđicu Popović, koja je govorila kroz šta je prošla prije dvije decenije kao devetogodišnja djevojčica u armiji prognanih.

Patrijarh Irinej pozvao je na mir i praštanje i svojim porukama je i među onima kojima je „Oluja“ odnijela najmilije odagnao bilo kakvu pomisao na osvetu. Predsjednik Srpske Milorad Dodik u svom maniru je beskompromisno prozvao odgovorne za najveće etničko čišćenje u Evropi poslije Drugog svjetskog rata, podsjećajući na zlu sudbinu koja je zadesila srpski narod u posljednjoj deceniji prošlog vijeka.

Bilo je i lijepo i tužno slušati sve govornike, ali je možda najupečatljivije to da se i preko malih ekrana moglo osjetiti da Drina zaista nije granica, odnosno da to bar na trenutak nije predstavljalo ispraznu političku floskulu. Nije nikakva novost reći da nijedan most na svijetu ne razdvaja ljude, ali da bi izbjegli patetiku koja po pravilu svagdje prati sjećanja na žrtve, upravo zbog toga valja podsjetiti na neizgrađeni most u Gradišci. Njegovu gradnju duže od decenije koči upravo Hrvatska, iako se jednostavno ne može naći nijedan valjan argument za takvo ponašanje hrvatskog državnog vrha.

Nažalost, jedini smislen odgovor na pitanje zašto Hrvatska uporno koči taj projekat može se naći u tome da bi hrvatskom premijeru prilikom presijecanja trake na tom mostu priličilo da kaže ono što je srpski premijer rekao u Sremskoj Rači:

– Dobro došli, naši Srbi, dobro došli svojoj kući!

Elem, most će nekada biti i izgrađen, ali ove riječi iz USTA ŠEfa hrvatske vlade nikada nećemo čuti!

(PressRS)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *