Добро је што је Андреј Фајгељ ослобођен. Све остало је лоше

Dobro je što je Andrej Fajgelj oslobođen. Sve ostalo je loše

24 novembra 2015

zeljko-cvijanovic 565Piše: Željko Cvijanović

Dobro je da je Andrej Fajgelj oslobođen iz pritvora. Pre svega zbog njegove porodice, a na kraju i zbog toga što je, tek pošto se to dogodilo, moguće zaista pisati o njegovom slučaju bez pritiska prioritetnijih činjenica (oslobađanje čoveka) nad činjenicama koje bacaju kompletnije svetlo na celu stvar.

Pre svega, hajde da vidimo zašto je Fajgelj uhapšen? Zbog video-klipa u kome se obratio javnosti povodom dočeka u Beogradu generalnom sekretaru NATO Jensu Stoltenbergu, a koji je (klip) protumačen kao poziv na rušenje ustavnog poretka. Čak i ako bi se veoma strogim tumačenjem Fajgeljevo obraćanje, po nekima, moglo smestiti u takvu inkriminaciju, ostaje pitanje nije li na ovdašnji ustavni poredak poslednjih godina udareno sa različitih strana, pa i sa strane vlasti, previše puta da bi se ta teška kola lomila na jednom prilično izolovanom slučaju? Zašto, recimo, Fajgelj, a ne Sulejman Ugljanin, šta je to što razlikuje ta dva slučaja, osim činjenice da Ugljanin iza sebe ima političku organizaciju, a Fajgelj nema?

Postoji, naravno, još jedna bitna razlika: Fajgelj, ako je i pozivao na rušenje poretka, pre svega je pozivao na rušenje vlasti. Ugljanin je pozivao na rušenje ustavnog poretka (samostalnost Sandžaka), jasno u svom nastupu nudeći vlasti da se o tome dogovore. Drugim rečima, pitanje je sad da li je u Srbiji dozvoljeno rušenje ustavnog poretka ako se ne dira vlast, i da li je zabranjeno ako se poziva na rušenje vlasti? Kad je ustavni poredak na izvolte, a vlast zaštićena, odgovor je jasan: Fajgelj je pritvoren zbog napada na vlast, dakle zbog nečeg što smo u „herojskim vremenima“ zvali verbalnim deliktom.

Idemo dalje: ko je naredio hapšenje Fajgelja? Sam Vučić? Neko ko je u tom trenutku hteo da pokaže višak lojalnosti prema srpskom premijeru? Neko ko je svesno želeo da smesti i premijeru i vlasti, budući da je svakom jasno da i on i ona ne mogu izbeći političku štetu od tog događaja. U trenutku kad se to sa Fajgeljevim klipom i hapšenjem dogodilo, Vučić je bio van linija komunikacije, u avionu koji je leteo u Kinu. Moje istraživanje među zbunjenim državnim funkcionerima, koje je trajalo od nedelje popodne do sledećeg dana, pokazalo je da se radilo o višku revnosti u ministarstvu policije.

Naravno, takvo postupanje ne može opravdati ni činjenica da su prozapadni mediji u Srbiji otvorili ofanzivu protiv vlade, stvarajući ozbiljan pritisak na nju da neutrališe sve uticaje ruske politike i kineskog novca. U tom kontekstu, samo dan pre Fajgeljevog hapšenja, kreirana je afera sa prebijanjem Miroslave Milenović, članice Saveta za borbu protiv korupcije. Ne ulazeći u to da li je bilo napada na Milenovićevu ili ne, prozapadni mediji manipulisali su time kao sa gotovom stvari, verujući joj na reč iako napad nije prijavila policiji niti je imala lekarsko uverenje o dobijenim povredama. Višak sumnji da se radi o kreiranoj aferi budi i činjenica da je Milenovićeva službenik američkog ministarstva pravde, poslana kao ispomoć vladi i Savetu za borbu protiv korupcije.

Sa druge strane, Fajgeljevo je pravo da poziva na rušenje vlade, čak i na talasu na kome to čine prozapadni mediji po nalogu iz ambasada. Pravo tih medija – koji su Fajgelja, tokom njegovog vođenja Kulturnog centra Novog Sada, nazivali fašistom (tada je mogao da računa na punu podršku Novog Standarda) – je da ga danas nazivaju „uglednim profesorom“ i borcem za slobiodu medija. Na kraju, moje je pravo da o tome imam politički stav.

A on je ovakav. Fajgeljev poziv na revolucionarni obračun sa vladom je infantilan i glup. Svaki prelom tog tipa, ma kako ga opisivali udžbenici istorije, na koje se Fajgelj poziva, Srbiju je uvlačio u novi krug regresije. Činjenica da je Fajgelja to u jeziku prozapadnih medija iz reda fašista lanisralo u red „uglednih profesora“ mera je kojom je – ne samo njega – razložan otpor prema vlasti odveo na stazu „korisnih idiota“.

Pojedinačno gledano, sudar dve gluposti – one koju produkuje vlast i one koju je porodio Fajgelj – biće, pošto je oslobođen, brzo zaboravljen. Na opštem nivou, međutim, reč je o opasnom trendu, koji svedoči o linijama sukoba u koji tone srpsko društvo. Te linije ne mogu da proizvedu ništa osim katastrofe.

(Standard.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *