DOBROTVOR: Kineski tajkun hrani sirotinju SAD

DOBROTVOR: Kineski tajkun hrani sirotinju SAD

26 juna 2014

kinaKineski tajkun poznat po ekscentričnom ponašanju, priredio je svečan i bogat ručak za više stotina Njujorčana beskućnika u jednom restoranu u Central Parku.

Magnat Čen Guangbjao, koji je bogatstvo stekao baveći se poslovima reciklaže, izabrao je za jelovnik specijalitete od tune, govedine i egzotičnog voća što je naišlo na oduševljenje oko 250 stanara prihvatilišta na Mehnetnu, najstarijeg u Americi.

Gostima je otpevao i otpevao poznatu pesmu „Mi smo svet“ (We are the World) i obećao da će donirati 300 dolara po učesniku u dobrotvorne svrhe, prenosi AP.

Dvadesetak kelnera volontera nosilo je zelene uniforme slične onima koje nose pripadnici kineske vojske. Sam Čen je rekao da mu je želja da opovrgne ustaljenu sliku o bogatim Kinezima koji troše novac uglavnom na luksuz.

„Ja nisam rođen u bogatoj porodici ili porodici u kojoj je bilo državnih zvaničnika. Kad sam imao četiri godine, brat i sestra su mi umrli od gladi. Uspeh sam postigao zahvaljujući teškom radu i motivaciji„, rekao je Čen u intervjuu za mrežu CBS (Si-Bi-ES).

Bogatstvo ovog Kineza procenjuje se na 750 miliona dolara. Današnji ručak najavio je preko američkih listova „Tajms“ i „Volstrit džurnal“ gde je objavio da poziva hiljadu „siromašnih Amerikanaca“.

Kako piše agencija AP, Čen se u javnosti smatra ekscentrikom zbog svojih ponekad teatralnih nastupa. U utorak je u Njujorku delio novčanice od sto dolara svakom prolazniku koji je izgledao kao da mu treba novac.

A u poslovnom svetu poznat je po vizitkartama na kojima na engleskom jeziku piše: „najharizmatičniji kineski filantrop“.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *