Dobrovoljačka: Tokom pomena žrtvama, u pozadini klicali zločincima

Dobrovoljačka: Tokom pomena žrtvama, u pozadini klicali zločincima

3 maja 2013

dobrovoljačka ulicaKolona porodica ubijenih vojnika i civila u Dobrovoljačkoj i zvaničnika prislužila je svijeće i položila cveće na mestu zločina nad pripadnicima JNA pre 21 godinu.

Delegaciju iz RS predvodili su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić, ministar prosvete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, delegat u Domu naroda BiH Staša Košarac i poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević, predsednik Organizacije porodica poginulih i nestalih civila i boraca Republike Srpske Nedeljko Mitrović i predstavnici grada Istočnog Sarajeva.

Kako saznajemo, na drugoj strani reke Miljacke kod mosta Drvenija, grupa ljudi razvila je belu zastavu sa ljiljanima RBiH i pevala je nekadašnju himnu „Jedna si jedina“.

Ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je da su 2. i 3. maj 1992. godine bili spirala koja je ubrzala rat u BiH.

„Za dva dana ubijena su 42 čoveka i nema dileme da je počinjen zločin. Zarobljeno je 215 vojnika i oficira, a 71 je ranjen. Zašto su zadržavani? Zasto nisu pušteni? Postojao je dogovor da se kolona na miran način izvuče iz Sarajeva. Sarajevo nije bilo napadnuto“, kazao je Đokić dodavši da je nedopustivo da pravosudni sistem BiH ne uvaži te činjenice.

Kazao je da u RS nema poverenja u pravosudne institucije BiH, te da se iz tih razloga vodi strukturalni dijalog o reformi pravosuđa.

„Ako Sud i Tužilaštvo BiH neće da procesuiraju te zločine, koji su neosporni, onda će to raditi RS“, rekao je Đokić.

U napadu na kolonu JNA, koja je prema dogovoru mirno napuštala Sarajevo, pripadnici Armije RBiH, TO i “Zelenih beretki” 2. i 3. maja ubili su 42, ranili 73, a zarobili 215 vojnika.

Iako postoje audio-snimci komandi o napadu na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici, koje izdaju ratni član Predsedništva RBiH Ejup Ganić i komandant TO Zaim Backović, tužilac Džud Romano posle trogodišnje istrage doneo je odluku da u napadu na kolonu JNA nisu sadržana obeležja krivičnog dela i da je ona bila legitimna vojna meta.

(Frontal.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Vojvoda Lune says:

    Da li je koga bilo iz Srbije? Dačić? Vučić? Nikolić? Sramota Doći će kada trba da se izvinjavaju za Dobrovoljačku. Mislite da je nemoguće? Da se kladimo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *